Азиатските вносители се запасяват със зърно

Азиатските вносители се запасяват със зърно
Азиатските оператори вероятно ще увеличат покупките, очаквайки глобалните доставки на пшеница да намалеят през следващите месеци, тъй като сухото време намали производството в някои от ключовите страни износителки.

Вносителите на пшеница, включително от Индонезия, купувач номер 2 в света, и Китай активно търсеха товари тази седмица за експедиране през декември и началото на 2024 г., казаха местни търговски източници.

„Има очаквания, че цените са достигнали дъното и пазарът ще се покачи от сегашните нива, тъй като Австралия, Аржентина и Канада са изправени пред неблагоприятни метеорологични условия“, сподели базиран в Сингапур търговец в международна търговска компания, която продава австралийски и черноморски товари в Азия.

„Очаква се доставките да бъдат много по-големи в края на тази година и началото на следващата година в сравнение с това, което видяхме през последните шест месеца“, допълни търговецът.

„В последните дни виждаме повишен интерес към покупки“, каза друг търговец, работещ за компания, която доставя пшеница в Китай и други страни. „Тази тенденция вероятно ще се задържи и очакваме търсенето да нарасне през следващите няколко седмици.“

„StoneX понижи прогнозите си за производство на пшеница в цяла Австралия до 24 милиона тона и очаква други култури да бъдат засегнати по подобен начин“, каза Щефан Майер, брокер на зърно в StoneX в Сидни.

Австралия е вторият по големина износител на пшеница в света и ключов доставчик за азиатските нации, включително Китай, Индонезия и Япония. След месеци на слаби валежи и в средата на интензивна гореща вълна, австралийското метеорологично бюро тази седмица потвърди, че метеорологичният модел Ел Ниньо се развива с пълна сила и сухите условия вероятно ще продължат.

Липсата на дъжд може да повлияе и на прогнозата за производството на пшеница в Аржентина, направена от борсата в Росарио, за 15 милиона тона през 2023/24 г., като същевременно може да редуцира и прогнозата за 56 милиона тона царевица през 2023/24 г.

В отделен метеорологичен доклад от сряда се казва, че по-голямата част от аржентинската земеделска площ, както и северозападен Парагвай, ще получат по-малко от 10 милилитра дъжд през следващите дни.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани