Г-7 се произнесе за украинското зърно

Г-7 се произнесе за украинското зърно

Украйна може да изнесе цялото зърно, прибрано през 2023 г., през коридора в Черно море, се казва в заключителното изявление на онлайн срещата на Г-7.

„Докато агресивната война на Русия срещу Украйна продължава да подкопава глобалната продоволствена сигурност, ние празнуваме успеха на Украйна в значително разширяване на износа на храни през Черно море, което ще помогне да се изхрани света.

Благодарение на морския коридор на Украйна и пътищата за солидарност на ЕС, Украйна е на път да изнесе цялото зърно от реколтата си през 2023 г. въпреки атаките на Русия срещу украинските пристанища и оттеглянето й от Черноморската инициатива за зърно“, се казва в изявлението.

„Ще продължим да помагаме на Украйна да изнася своето зърно и селскостопански продукти за най-уязвимите нации, включително чрез прилагането на Схемата за проверка на зърното, която Украйна ще ръководи тази година“, пише още в изявлението. „Призоваваме Русия да прекрати усилията си да наруши доставките на храни и да подкрепи безопасното търговско корабоплаване в Черно море.“

На 10 февруари руският пратеник в ООН Василий Небензя каза в интервю за ТАСС, че Русия не вижда условия за възобновяване на сделката за зърно. Той каза, че първоначалните хуманитарни цели на Черноморската инициатива за зърно бързо са били заменени от търговски цели, така че „вместо да се помогне на най-нуждаещите се страни, тя е била успешно приложена в интерес на Киев и бенефициентите, включително водещи западни страни“.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани