Напрежението между Полша и Украйна ескалира

Напрежението между Полша и Украйна ескалира

Украйна призова Полша да накаже отговорните за унищожаването на 160 тона украинско зърно при нападение на полска жп гара.

„Киев изпрати нота до Варшава с искане полските власти да намерят и накажат виновните“, каза вицепремиерът на Украйна Александър Кубраков в понеделник.

„Тези, които са посегнали на украинското зърно, трябва да бъдат намерени, неутрализирани и наказани. От това са заинтересовани две приятелски цивилизовани европейски държави“, пише Кубраков.

По-рано длъжностното лице съобщи, че 160 тона зърно, на път за други страни през пристанището на Гданск, са били изхвърлени на жп гарата близо до Бидгошч, в източна Полша. Съобщава се, че това е четвъртият случай на разпиляване на украинско зърно от протестиращи полски фермери през последните седмици.

Полските фермери са част от масовите протести на европейските фермери през последните седмици. Те обаче повече от година протестират срещу „нелоялната конкуренция“ от Украйна.

Европейският съюз спря вносните мита, квотите и мерките за търговска защита за внос от Украйна през юни 2022 г., след като войната на Русия затвори много от обичайните маршрути за износ на зърно в страната. Потокът от евтино зърно от изток обаче бързо предизвика протести на фермери и шофьори на камиони в съседните страни.

В петък украинска правителствена делегация посети границата с Полша, за да обсъди протестите.

Премиерът Денис Шмихал каза, че Киев е разработил план от пет стъпки „на взаимно разбирателство“ за намиране на компромис за двете страни.

„Блокадата удря цялата полско-украинска търговия и икономиката на нашите страни. Не само Украйна губи от това, но и полските предприемачи, които изнасят стоки на стойност 12 милиарда долара годишно на нашия пазар, губят от това“.

Той добави, че Киев също е готов да приложи механизъм за проверка на износа на зърно, царевица, слънчоглед и рапица.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в неделя, че за Киев е важно да поддържа близки отношения с Полша. Все пак той добави, че страната му е готова да защити бизнеса, който е пострадал от граничните блокади.

Неговият полски колега, Анджей Дуда го парира с думите, че Полша застава твърдо зад Украйна по отношение на войната, но проблемите на фермерите не търпят отлагане.

В последно време, Украйна се опитва да смеси двата проблема, заявявайки че блокадите на нейния износ на зърно са причинили сериозни икономически загуби и са засегнали нейните военни усилия.

Говорителят на украинската гранична служба Андрий Демченко каза по телевизията: „За съжаление, блокадата продължава“.

„Общо 2200 камиона се редят на опашка на полска територия, а фермерите пропускат по няколко превозни средства на час в двете посоки. По-блокирани са тези камиони, които идват от Украйна“, каза той.

Отвъд Полша фермери от цяла Европа, включително Франция, Германия и Белгия, блокираха пътища и протестираха срещу нелоялната конкуренция, както и срещу екологичните разпоредби, повишените разходи и ниските цени на продукцията.

В понеделник трактори обградиха централата на ЕС в Брюксел, докато министрите се срещаха, за да търсят начини за рационализиране на земеделските правила и бюрокрацията, подхранващи протестите в блока.

Фермери палиха гуми и пускаха фойерверки на улицата. Полицията използва водни оръдия, за да потуши пламъците, докато министрите обсъждаха промените.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани