Какво се случва при пазара на масла?

Какво се случва при пазара на масла?

В документ „Прогноза за зърнени и маслодайни семена за 2024 г.“, публикуван на 15 февруари на Agricultural Outlook Forum 2024, Министерството на земеделието на САЩ каза: „Площите със соя се очаква да се увеличат, тъй като търсенето на соя в Съединените щати се очаква да бъде движено от важни фактори – до голяма степен водено от растежа на употребата на биогорива – докато износът вероятно ще се сблъска с конкуренция от доставките в Южна Америка през пазарната 2024-25 година в САЩ.“

В своя доклад за пазара на обработваеми площи от 19 февруари Съветът за развитие на земеделието и градинарството на Обединеното кралство заяви, че „натискът върху фючърсите на соята в Чикаго (май 2024 г.) продължава, тъй като договорът приключи с 1,2% спад през седмицата, затваряйки в петък на 432,15 долара за тон.“

„За ценовия натиск допринесоха и подобрените перспективи за реколтата в Южна Америка, слабото търсене и сеитбата на соя в САЩ през 2024-25 г.“, обясниха от AHDB. „Широко разпространените валежи в селскостопанския регион на Аржентина през последните седем дни подобриха перспективите за предлагане на соя“.

Много земеделски консултанти определят тази реколта на 50 милиона тона или повече, а зърнената борса в Буенос Айрес оценява реколтата на 52,5 милиона тона. Времето през края на януари и февруари беше идеално за отглеждане. Тази голяма реколта компенсира част от загубите на реколта от Бразилия.

При рапицата ситуацията е добра, подкрепена от суровия петрол, но също и подпомогната от доклада, че комбинираната реколта от зърнени и маслодайни семена в Украйна може да спадне с 15% до 20%, поради намалената площ.

„Тъй като доставките на рапица в ЕС се очаква да бъдат по-ниски за реколтата през 2024 г., това намаление от Украйна може допълнително да затегне пазара на маслодайни/растителни масла, тъй като Украйна е голям доставчик за пазара на ЕС“, се казва в съобщението.

Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие (FAO) заяви в своя индекс на цените на храните, публикуван на 2 февруари, че световните цени на растителното масло през януари 2024 г. са се повишили само с 0,1% спрямо предходния месец, но все пак са с 12,8% по-ниски от нивото a година по-рано, през януари 2023 г.

„Стабилността на ценовия индекс на месечна база отразява комбинирания ефект от по-високите глобални цени на палмовото и слънчогледовото масло, компенсиращи по-ниските котировки на соевото и рапичното масло“, казаха от ФАО.

„Междувременно световните котировки на слънчогледовото масло се повишиха, водени от увеличеното търсене на внос, особено от Турция. За разлика от това международните цени на соята и рапичното масло се понижиха съответно поради перспективите за големи доставки от Южна Америка и оставащите големи наличности в Европа“, завършва доклада.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани