Протестите в Полша приковаха световното внимание

Протестите в Полша приковаха световното внимание

Полските фермери се обявиха категорично против нечестната ценова конкуренция от украинско зърно, която застрашава прехраната им, и започнаха да прекъсват трафика в цялата страна с блокади на 20 февруари - ход, за който Украйна каза, че ще окаже влияние върху военната обстановка, предаде Ройтерс.

Протестиращите на граничния пункт Медика започнаха да отварят железопътните вагони, и зърното се изсипа върху релсите. Украйна определи това като „политическа провокация“, а поляците обясниха, че двата проблема нямат нищо общо и спекулациите от украинска страна не са коректни.

Полша е сред най-верните поддръжници на Украйна от началото на войната през февруари 2022 г. Новото проевропейско правителство на Полша изрази съчувствие към исканията на фермерите, но също така ги призова да не предприемат действия, които биха могли да навредят на военните усилия на Украйна.

Говорител на съюза на фермерите „Солидарност“ каза, че военната помощ за Украйна ще бъде пропускана, но целият търговски трафик по границата ще бъде блокиран, а не само камионите. Пристанищата и магистралите също ще бъдат блокирани.

Тракторите на протестиращите носеха транспаранти, които гласят „Със зърно, което тече от Украйна, полските фермери ще фалират“, според Ройтерс.

Украйна каза, че нейните селскостопански доставки през Източна Европа не са засегнали пазарите. Украинските превозвачи започнаха свои собствени денонощни контрадемонстрации на три прелеза. Предвижда се протестът им да продължи до 15 март.

Независимо от украинските твърдения, земеделските стопани в цяла Европа излязоха по улиците, протестиращи срещу нелоялната конкуренция. През юни 2022 г., като част от усилията си да помогне на Украйна да се бори с Русия, Европейският съюз се отказа от митата за внос на украинско зърно. Месеци по-късно, това се разглежда като сериозна грешка, която е оставила пазарите в Европа незащитени.

До средата на септември миналата година ЕС разреши на пет страни - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия - да забранят вътрешните продажби на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледови семена, като същевременно им позволи транзитно преминаване за износ другаде.

Полският министър на земеделието Чеслав Сикерски каза по-рано, че преговаря с Украйна и че сделка за ограничаване на вноса може да бъде постигната до края на март.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани