Мексико увеличава вноса на царевица

Мексико увеличава вноса на царевица

Сушата ще принуди Мексико да внесе между 14 милиона и 16 милиона тона жълта царевица през 2024 г., съобщи министъра на земеделието в страната Виктор Вилалобос.

Според него, вносът е „в съответствие със средните годишни стойности“, но отказа да даде цифра за мексиканското производство на царевица. Той каза, че производството в югоизточната част на страната ще помогне да се компенсира дефицитът при Чихуахуа, причинен от сушата. Той каза, че няма значение дали фермерите хранят добитъка с бяла или жълта царевица.

Към средата на януари данните на правителството на САЩ показват, че Мексико е планирало рекордните 15,3 милиона тона внос на царевица за сезон 2023-24, цифра, според която ще надхвърли с около 20% предишния рекорд за внос в този момент от сезона поставен две години по-рано.

Мексико е самодостатъчно в производството на бяла царевица, но внася големи количества жълта царевица, предимно от Съединените щати. Отчитайки почти половината от продажбите на царевица в САЩ, Мексико остава най-големият купувач въпреки предложението за ограничаване на вноса на генетично модифицирана царевица. Ако бъде наложено строго, това може да наруши износа на САЩ.

Тъй като добивите от царевица са по-ниски от първоначално очакваните поради сухото време, Службата за чуждестранно земеделие към Министерството на земеделието на САЩ през януари намали прогнозата си за производството на Мексико през 2023-24 г. до 25,5 милиона тона, което е спад спрямо произведените 28,1 милиона тона през 2022-23 г.

На 17 август Съединените щати поискаха сформирането на група за спорове с мексиканското правителство съгласно главата за санитарни и фитосанитарни мерки от Споразумението между Съединените щати, Мексико и Канада, за да разгледат оплакването си, че забраната на Мексико за генетично модифицирана царевица нарушава свободната търговия сделка.

Тогава Мексико възрази, като каза, че политиката им се основава на науката и, са поискали от Съединените щати да работят заедно по научни изследвания за въздействието на ГМ царевицата върху здравето, но САЩ са отказали.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани