Пазарите остават под силен натиск

Пазарите остават под силен натиск

Фючърсите на пшеницата в Чикаго продължиха да спадат и в петък, достигайки двумесечно дъно, а царевицата и соята се котираха на нива, близки до тригодишни дъна, след като официалните прогнози за по-високи запаси от зърно в САЩ през следващия сезон добавиха нов натиск върху предлагането.

Очакванията за третата поредна голяма реколта от пшеница в Русия и конкуренцията от други черноморски страни в търг за внос от Египет също натежаха върху пазара на пшеница.

Припомняме, че египетският държавен купувач GASC заяви 180 000 тона пшеница от Украйна и Румъния в търг в четвъртък, затвърждавайки конкурентността на региона, дори извън Русия.

На годишният си форум за перспективите, USDA прогнозира, че запасите от пшеница в САЩ ще се повишат до 769 милиона бушела до края на пазарната 2024/25 година, което ще бъде най-голямото количество от четири години насам.

„Като цяло USDA рисува сложна картина за доставките на пшеница в САЩ, което само по себе си трябва да окаже натиск върху цените на пшеницата“, коментираха анализатори на Commerzbank.

Министерството на земеделието също каза, че запасите от царевица в САЩ ще нараснат до 2,532 милиарда бушела до края на 2024/25 – рекорд, съизмерим със сезон 1987/88.

За соята агенцията очаква крайните запаси да се покачат до 435 милиона бушела, или най-високото ниво от 2019/20 г. насам.

Въпреки това, реакцията на пазара може да се промени, тъй като участниците в него очакват по-ясни доказателства за тенденциите и очакват по-подробни прогнози за 2024/25 г. от USDA, коментираха от Commerzbank.

Агенцията прогнозира големи доставки въпреки очакванията, че фермерите ще засеят по-малко пшеница и царевица за тазгодишната реколта.

Главният икономист на USDA каза, че соята в САЩ ще се сблъска със забавящо се търсене от страна на най-големия вносител Китай и силна конкуренция от Южна Америка.

Последните валежи в Аржентина и Бразилия смекчиха притесненията относно потенциални загуби, следствие от топлина и суша.

При пшеницата, консултантската компания SovEcon увеличи прогнозата си за тазгодишната руска реколта, за разлика от своите колеги от IKAR, които не промениха нейния размер, спрямо прогнозата си миналия месец.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани