Полша настоява за допълнителни забрани срещу украинския внос

Полша настоява за допълнителни забрани срещу украинския внос

Полша се стреми да постигне двустранно споразумение с Украйна, което би могло да замени сегашното национално ембарго върху зърнените култури и да защити полския пазар и от други чувствителни продукти като захар, птиче месо, яйца, замразени малини, ябълков сок, слънчогледово олио и рапично олио , заяви полският министър на земеделието Чеслав Сикерски на парламентарно изслушване миналия четвъртък.

„Поради прекомерното отваряне на Европейския съюз към притока на стоки от Украйна, полските фермери претърпяха най-големи загуби. Няма съмнение, че Украйна трябва да бъде подпомогната, но отварянето на европейския пазар за внос на селскостопански продукти в ЕС не може да бъде както е сега, защото фермерите в Полша и други страни от ЕС няма да успеят да издържат на конкуренцията“, цитираха го украинските медии в изявление, публикувано от полското министерство на земеделието в социалните медии.

Сикерски подчерта, че Варшава иска да наложи значителни ограничения върху притока на чувствителни стоки от Украйна, включително подробен и дори ограничителен контрол на границата.

Той отбеляза, че полските фермери в момента справедливо изразяват позицията си в ситуация, в която се намира полският селскостопански сектор. Сред основните причини за протестите той визира неоснователните изисквания, поставени от Зелената сделка на Европейската комисия, прекомерния приток на селскостопански продукти от Украйна към полския пазар и падащата рентабилност на селскостопанското производство.

„Нашата обща цел е силно полско и европейско селско стопанство, което е в състояние да се защити от нелоялна конкуренция и решения, които не отчитат спецификата на селскостопанското производство“, добави той.

Сикерски е убеден, че Европейската комисия трябва да разбере протестиращите фермери и да осъзнае, че всяка промяна в европейската политика трябва да бъде справедлива. Предложенията, свързани с изменението на климата и околната среда следва да бъдат прозрачни, рационални и изготвени в тясно сътрудничество със земеделските производители.

На подобно мнение е и президентът на страната Анджей Дуда, който отбеляза, че след като полските власти са отворили зърнени коридори за транзит на украинско зърно, количеството селскостопански продукти, превозвани през Полша от Украйна, е скочило 300 пъти.

Дуда обеща, че Полша ще продължи да подкрепя Украйна по пътя й към Европейския съюз, но проблемите на фермерите са отделен въпрос, който не търпи отлагане.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани