Как се представят международните гиганти?

Как се представят международните гиганти?

В последните месеци започна все по-активно да се коментира темата за възможно отделяне на агро-отдела CropScience на Байер. Изпълнителният директор на компанията, Бил Андерсън потвърди новината през миналата седмица, по време на разговор за печалбите.

„Основните варианти, които разглеждаме включват отделяне или на Consumer Health- дивизията, или на CropScience - дивизията. Те остават в процес на оценка“, каза Андерсън. По време на разговора той изключи възможността компанията да бъде разделена на три бизнеса.

Разочарован от цялостното представяне на компанията през годината, Андерсън обяви и намеренията за близкото бъдеще:  „това не е скъперничество, това е изцяло нов начин на работа, от статично командване и контрол до система, в която всичко е съсредоточено върху нуждите на клиента. До края на 2024 г. Bayer ще премахне множество нива на управление и координация. Това ще включва значително намаляване на работната сила, обясни той.

Андерсън завърши доклада с акцент върху укрепването на представянето и желанието за създаване на устойчиви продукти, които да движат компанията напред. „Става дума за предоставяне на най-добрата версия на тази компания с най-голяма скорост, най-малък риск и най-добра възвръщаемост. Това е, върху което сме фокусирани през следващите седмици и месеци.”

Акциите на Bayer AG и Bayer CropScience Ltd се понижиха веднага след новината за потенциалното разделяне, но леко се възстановиха през следващите дни. Bayer AG е организацията-чадър на три подразделения – Bayer Pharmaceuticals, Bayer Consumer Health и Bayer CropScience. Bayer CropScience обхваща семената и растителната защита на компанията.

Освен Bayer, Corteva и Syngenta също отчитат по-ниски общи продажби за третото си тримесечие, с по-високи продажби на семена и загуби в продуктите за защита на културите.

Corteva публикува своите резултати за третото тримесечие на 2023 г. на 8 ноември и отчете загуба от 315 милиона долара. Нетните продажби за 2023 г. до момента и органичните продажби намаляха с 1% спрямо предходната година, с печалби в Северна Америка и EMEA (Европа, Близкия изток и Африка), компенсирани от спадовете в Латинска Америка и Азиатско-тихоокеанския регион.

Syngenta също отчете по-ниски общи продажби за третото тримесечие. „Продажбите на семена са се увеличили с 3% през първите девет месеца до 3,3 милиарда долара, движени от стабилно ценообразуване“, казаха от компанията. В сравнение с първите девет месеца на 2022 г. продажбите на растителна защита са намалели от 12,6 милиарда долара на 11,5 милиарда долара през 2023 г.

Отрицателна тенденция се наблюдава и в докладите на другия немски гигант – BASF, но при тях доверието на европейския потребител успя да компенсира до известна степен негативите, следствие от валутните ефекти в Азия и Северна Америка.

В региона Южна Америка, Африка и Близкия изток продажбите на компанията са намалели значително. Това се дължи главно на забавеното начало на сезона и съответно на по-ниските обеми, особено в Бразилия, както и на отрицателните валутни ефекти, особено по отношение на аржентинското песо.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани