Индия разчита на климата

Индия разчита на климата

Моментното застудяване, обхващащо Централна и Северна Индия, може да помогне на фермерите да приберат добра реколта от пшеница тази година, но всяко внезапно, необичайно покачване на температурите ще удари добивите, казаха местни служители и производители.

Тазгодишната реколта от пшеница е критична за Индия, най-големият производител на зърно в света след Китай. Горещото и необичайно топло за сезона време намали производството на пшеница в страната през 2022 г. и 2023 г., което доведе до рязко намаляване на държавните резерви.

Трета поредна лоша реколта няма да остави друг избор на Индия, освен внос на необходимите количества. Правителството досега се противопоставяше на призивите за внос на пшеница – привидно непопулярна стъпка преди общите избори в началото на тази година.

Продължителното понижение на температурите помогна на пшеницата по време на нейния вегетативен растеж, но повишаването им, което се очаква през следващите няколко дни, може да повлияе негативно на реколтата по време на решаващия етап при формиране на зърното.

„Поради студеното време очакваме малко по-добър добив от нормалните 3,5 тона на хектар и затова мислим, че ще постигнем целта от 114 милиона тона“, сподели Гианендра Сингх, директор на държавния Дирекцията за изследване на пшеницата, пред Ройтерс.

„След забавената сеитба, периодът на студено време помогна на растенията, но метеорологичните условия трябва да останат благоприятни поне до началото на април, за да има добра реколта“, категорични са местните производители.

„По-ниските температури повишиха надеждите ни, но стискаме палци“, каза Равиндра Каджал от щата Харяна на север. „Реколтата от пшеница страда поради внезапно покачване на температурите през февруари и март в последните две години.“

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани