Китай с пробив в генома на пшеницата

Китай с пробив в генома на пшеницата

Китайски учени са разработили пшеница с по-високи добиви за производство на хляб, според изследователска статия, публикувана в последния брой на Plant Biotechnology Journal.

Използвайки редактиране на генома CRISPR-CAS9 и чрез идентифициране на молекулярни механизми, които влияят върху развитието на зърното, изследователи от няколко институции в Китай увеличиха дължината и масата на пшеницата, се казва в документа. Китай е най-големият производител на пшеница в света.

Изследователите установиха, че TabHLH489, основен транскрипционен фактор спирала-примка-спирала (bHLH), е свързан с дължината на зърното на реколтата. Резултатите показват, че действието на TabHLH489 увеличава дължината и теглото на зърното, докато свръхекспресията му има обратен ефект. Екипът също така идентифицира, че регулаторният модул TaSnRK1α1-TabHLH489 използва стероидно и захарно сигнализиране, за да контролира дължината на зърното.

След много години изследвания, секвенирането на генома на хлебната пшеница, който е повече от пет пъти по-голям от човешкия геном и по-сложен, беше завършено през 2018 г. Пшеницата е най-широко отглежданото хранително зърно в света, като производството и потреблението се прогнозират да достигне близо 800 милиона тона през пазарната 2023-24 година, според чуждестранната селскостопанска служба на Министерството на земеделието на САЩ.

Правителството на Китай превърна през последните години продоволствената сигурност в основен приоритет. В допълнение към използването на генно редактиране за повишаване на добивите на пшеница, тя е в процес на комерсиализиране, подобно на широко разпространеното производство на генетично модифицирана царевица и соя, за да намали зависимостта от внос на тези земеделски стоки.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани