Морските атаки продължават

Морските атаки продължават

Организациите за морска сигурност съобщиха за нападение с дрон късно в четвъртък срещу товарен кораб в Червено море, последната от поредица от атаки, тъй като подкрепяните от Иран бойци хуси в Йемен прекъсват морския трафик в региона.

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) каза, че служител от кораба е съобщил, че е бил ударен от дрон, „което е довело до повърхностни щети на надстройката за настаняване“.

В доклада на UKMTO се казва, че инцидентът е станал на около 110 километра северно от Джибути и че екипажът е в безопасност и корабът пътува към следващото си пристанище.

Британската фирма за морска сигурност Ambrey съобщи за нападение в същия район, идентифицирайки кораба, като съд за насипни товари под флага на Маршаловите острови.

При друго нападение в понеделник корабът за насипни товари Sea Champion, плаващ под гръцки флаг и принадлежащ на САЩ, съобщи, че е бил атакуван два пъти от ракети, като едната е причинила незначителни щети на кораба, а другата се е приземила във водата наблизо. Корабът е превозвал зърно от Аржентина до йеменското пристанище Аден.

UKMTO каза, че атаката, която се е случила на около 185 километра източно от Аден, е оставила „доказателства за шрапнели и щети по боята“. Няма данни за пострадали.

Американските военни съобщиха, че екипажът на трети кораб, който беше ударен късно в неделя от две противокорабни балистични ракети от контролирана от Хусите територия в Йемен, е изоставил кораба и е бил отведен до близкото пристанище от търговски кораб.

Корабът Rubymar, плаващ под флага на Белиз и притежаван от Обединеното кралство, подаде сигнал за помощ след нападение, а американски военен кораб на коалицията се отзова незабавно, заедно с друг търговския кораб, за да окаже помощ.

Фирмата за сигурност LSS-SAPU, която отговаря за безопасността на Rubymar, каза пред Ройтерс, че корабът е започнал да се пълни с вода.

Говорител на хусите пое отговорност за атаката, като каза, че са изстреляли „множество ракети“ по Rubymar.

Атаките на хусите прекъснаха глобалното корабоплаване в региона от ноември, като някои превозвачи вече избягват Червено море и Аденския залив, ключов проход към Суецкия канал. Вместо това някои карго компании изпращат своите кораби на допълнителни 6400 километра около Африка, увеличавайки цената на корабоплаването и добавяйки около 10 дни време за пътуване във всяка посока.

Хусите заявиха, че атаките им са в знак на солидарност с палестинците на фона на войната в Газа.

Армията на САЩ и Великобритания са прехванали някои от атаките на хусите, като същевременно са нанесли удари по цели на хусите в Йемен.

Европейският съюз обяви в понеделник, че стартира собствена военноморска мисия за защита на корабоплаването в Червено море.

„Европа ще гарантира свободата на корабоплаването в Червено море, като работи заедно с нашите международни партньори“, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайн в свое изявление.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани