Ще успее ли Европа да се погрижи за фермерите?

Ще успее ли Европа да се погрижи за фермерите?

Полският премиер Доналд Туск каза във вторник, че не може да изключи разширяването на националната забрана за внос на украинско зърно към други продукти, ако Европейският съюз не предприеме действия за защита на пазарите на блока.

Туск направи забележките по време на посещение в Прага, когато хиляди полски фермери излязоха по улиците на Варшава, носейки националния флаг и надувайки клаксони, ескалирайки протест срещу вноса на храни от Украйна и зелените правила на ЕС.

Земеделските стопани в цяла Европа протестират от седмици срещу ограниченията, наложени им от разпоредбите на ЕС за „Зелената сделка“, имащи за цел да се справят с изменението на климата, както и нарастващите разходи и това, което според тях е нелоялна конкуренция извън ЕС, особено Украйна.

През 2022 г. ЕС отмени митата върху вноса на украински храни след нахлуването на Русия в Украйна.

Миналата година Полша удължи забраната за внос на украинско зърно.

"Ние говорим за това с украинската страна - че ще бъде необходимо да се разшири ембаргото за други продукти, ако Европейският съюз не намери по-ефективни начини да защити европейския и полския пазар", каза Туск във вторник.

Един от организаторите на протеста, Счепан Войчик обяви, че „новите протести във Варшава са насрочени за 6 март. Фермерите вече се организират по пътищата, а граничните пунктове ще продължат да бъдат блокирани“, каза той.

Запитан за възможността от по-нататъшна ескалация, Войчик каза: „Фермерите са отчаяни. … Топката е в полето на правителството.“

По-рано Туск каза, че ЕС трябва да реши проблемите, създадени от решението му да отвори границите си за внос на украински хранителни продукти.

Той добави, че Полша е готова да съфинансира покупките на полски, европейски и украински храни и селскостопански продукти, които да бъдат изпратени като хуманитарна помощ на засегнатите от глад страни и че „Европа със сигурност трябва да намери средства за това“.

В Полша, фермерите се събраха в центъра на Варшава, преди да тръгнат към парламента и след това към офиса на Туск. Служител на кметството, цитиран от държавната информационна агенция PAP, посочи броя на протестиращите около 10 000.

„Протестираме, защото искаме „зелената сделка“ да бъде премахната, тъй като тя ще доведе фермите ни до фалит с разходите си… които не са сравними с това, което жънем и с това, което ни се плаща“, каза Камил Войчеховски, 31, фермер от Избица Куявска в Централна Полша.

„Това, което ни се плаща за нашата работа, е намаляло заради притока на зърно от Украйна и това е второто ни искане – да блокираме притока на зърно от Украйна“, каза той.

„Няма да се откажем. Нямаме друг избор. Фермите ни ще фалират, ще загубим прехраната си“, каза Павел Валковяк, 47-годишен, производител на царевица и пшеница от Конажево в Западна Полша.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани