Нов гигант се ражда на пазара

Нов гигант се ражда на пазара

Преди броени дни изтече информация, че Bunge и Viterra преговарят за потенциална мега сделка, която допълнително ще консолидира глобалната търговия със селскостопански продукти и ще доближи Bunge в глобален мащаб до водещите конкуренти ADM и Cargill.

Сливането на американския търговец на зърно Bunge с конкурента Viterra би разраснало бизнеса на комбинираното дружество в САЩ, Европа, Бразилия и Австралия и би донесло доминиращи позиции в части от Канада и Аржентина, смятат анализатори.

 „Комбинирането на Bunge и Viterra в региони като Северна Америка и Европа със сигурност ще засили присъствието на комбинираната компания там и ще ги постави рамо до рамо с ADM“, каза Сет Голдщайн, капиталов анализатор в Morningstar.

В САЩ бизнесът на Viterra за покупка и продажба на зърно се разшири чрез покупката на Gavilon миналата година. Новото сливане би подобрило бизнеса на Bunge за износ на зърно и преработка на маслодайни семена на място, на което ADM и Cargill имат по-слабо присъствие, е мнението на Голдщайн.

Сливането ще разшири физическия капацитет за съхранение и обработка на зърно на Bunge в Австралия (световен износител на пшеница), където в момента компанията управлява само две места за съхранение на зърно и пристанищен терминал в западната част на страната.

Viterra има 55 места за съхранение в Южна Австралия и Западна Виктория и шест терминала за износ на насипно зърно. Сливането също така ще обедини Bunge, най-големият производител на брашно от маслодайни семена в света, с най-големия вносител на протеинови брашна в Австралия - Viterra.

В Украйна, най-големият производител на слънчоглед в света и най-големият доставчик на слънчогледово олио, комбинираната Bunge-Viterra ще има три завода за преработка на маслодайни семена в южната и източната част на страната - в Харков, Днепър и Николаев.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани