Нов кабинет, нов късмет?

Нов кабинет, нов късмет?

Броени дни след като в България бе назначен нов, редовен кабинет станахме свидетели на равносметки, обещания и промени.

По отношение на равносметките, бившият служебен земеделски министър Явор Гечев каза, че за времето, което прекара във ведомството: „България успя да разклати цялата система. Инициирахме редица действия в рамките на ЕС, с които се гордея. Показахме, че сме достоен член на ЕС и че гласът ни се чува, но това не е достатъчно“.

Какво точно спечелихме от въпросното разклащане не стана много ясно, тъй като самият той добави, че дните на зърнената криза още не са приключили.

Промяната! След като в близкото минало се проведе яростна кампания МЗХГ да стане МЗ и се вадеха множество доводи за целесъобразността на това решение, днес голямото „Х“ отново се завръща и институцията официално ще се нарича Министерство на земеделието и храните.

От тук последваха и обещанията. „Най-важното е да успеем да консолидираме агрохранителната верига от полето до масата“, заяви новият аграрен министър Кирил Вътев.

„Веригата е неразривно свързана и който не го разбира, ще трябва да го разбере. Целта е по-качествени и повече български храни от български суровини, а не от вносни“, аргументира се той.

От изказването му стана ясно, че той ще търси ефективност, работейки активно по въпроса за браншовите организации в агросектора.

Дали завършилият в НСА с профил "свободна борба" Вътев ще успее да разчисти тепиха от  проблемите в земеделието, или те ще продължат да дърпат като воденичен камък сектора надолу, само времето ще покаже. Време, каквото вече няма!

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани