Румъния подкрепя българските протести

Румъния подкрепя българските протести

 

Както вече информирахме, в последните три дни българските фермери преминаха към ефективни протестни действия, затваряйки основните гранично-пропускателни пунктове с Румъния.

В северната ни съседка, напълно подкрепят действията на колегите зад граница. Румънски стопани вече предприеха протестни действия в столицата Букурещ и на ключовото пристанище Констанца, а други се присъединиха към българските.

Пред журналисти от Observator news, протестиращите разказаха за случващото се в страната.

„ Когато пристигнем с камионите на пристанището в Констанца, ние нямаме никакви права. Оставаме там, можем да останем две, три седмици… докато остареем. Украинците, отиват и направо минават - никой не ги пита, никой нищо не казва. Те не плащат никакви мита, нямат никакви ограничения, дори и ограниченията за движение не важат за тях, за да бъда честен. Минават у нас като у дома си, даже не като у дома, а като през джунглата.“

„Миналата седмица в Европейската комисия Румъния получи обещанието за помощ за фермерите. От всички засегнати държави в ЕС, ние получихме най-малко пари - около десет милиона евро. В същото време вносът в страната се е увеличил през последната година с 433%, като повечето продукти идват от Украйна“, сподели Костадину Петреску, от Сибиу.

Проблемът не е локален за страната, той обхваща и други, близки до конфликта държави. По този повод Николае Чука, министър-председател на Румъния заяви: „Обсъдих ситуацията с министър-председателя на Полша, ангажирани сме заедно в изграждането на стратегия за обсъждане с Европейската комисия, какви трябва да бъдат механизмите за транспорт на зърно от Украйна и крайната дестинация , за да се избегнат дъмпинговите цени в нашите държави."

Неговият полски колега, премиерът Матеуш Моравецки също се включи с пресконференция по темата в сряда:

„Ние изискваме използването на всички регулаторни инструменти – квоти, мита, които ще ограничат или блокират вноса на украинско зърно в Полша“. Той заяви, че се е съгласил заедно с лидерите на няколко държави, съседни на Украйна, да пишат до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайн, за да поискат конкретни действия.

На този фон недоволството в Полша набира все по-голяма скорост. Местни фермери протестираха пред кабинета на министъра на земеделието, където обръщаха чували със зърно и се заканиха, че това е само началото.

„Полша е в Европейския съюз, следователно нашите зърнени култури отговарят на стандартите на ЕС. Украйна не е в Съюза и разпоредбите не се прилагат за нея. Има и украински продукти с добро качество, но масово то е много по-лошо, това е ясно", каза Моника Пиантковска, президент на Камарата на земеделието в Полша.

Нашите румънски колеги ни споделиха какво се случва в момента на Констанца. Към 30 март, цените на зърното с доставка до пристанище са: хлебна пшеница – 230 евро/тон, фуражна пшеница – 218 евро/тон, царевица – 220 евро/тон, ечемик – 195 евро/тон, слънчоглед - 390 долара/тон.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани