Австралийската реколта от пшеница остава под въпрос

Австралийската реколта от пшеница остава под въпрос
Производството на пшеница в Австралия остава зависимо от климата. На фона на сравнително сухият ноември, в края на месеца паднаха значителни валежи, които поставят под въпрос най-малко 100 000 тона пшеница, а за други 1 млн. тона се очаква да бъдат прибрани за фураж, съобщи Ройтерс, цитирайки анализатори от индустрията.

Силните горещини и ниските валежи по-рано през годината, дължащи се на метеорологичния модел Ел Ниньо, вече повлияха на прогнозите за производство.

Службата за чуждестранно земеделие (FAS) на Министерството на земеделието на САЩ прогнозира производство на пшеница за 2023-24 г. на 26,5 милиона тона, подобно на средното за предходните 10 години, но значително под рекордната реколта 2022-23 от 39,7 милиона тона. Износът на един от най-големите световни доставчици - Австралия се оценява на 18,5 милиона тона, спад от 32 милиона тона през миналата пазарна година.

За 24 часа, между 28 ноември и 29 ноември паднаха повече от 200 милиметра дъжд в части от Нов Южен Уелс и повече от 80 милиметра в части от Виктория, казаха от метеорологичното бюро.

Бюрото каза, че предупреждението за лошо време остава в сила за дъжд и разрушителни ветрове в части от югоизтока, където жътвата е в разгара си. Проливен дъжд не позволява на големите машини да влязат в полетата, а културите, останали в полетата, остават на милостта на времето.

„Фермерите са блокирани. Не можете да се жъне в подгизнала земя,” каза Андрю Уайтлоу от земеделската консултантска служба, добавяйки, че между 50 000 и 130 000 тона пшеница могат да бъдат загубени, а други половин милион тона да бъдат понижени до по-ниско качество.

Служител на IKON Commodities коментира, че по техни оценки до 100 000 тона могат да бъдат унищожени, а 1 милион тона да паднат в качеството.

Род Бейкър от Australian Crop Forecasters каза, че е по-оптимистично настроен, но до 50 000 тона могат да бъдат загубени, а 500 000 тона да бъдат понижени до фуражна.

Всички анализатори останаха единодушни и предупредиха, че прогнозите могат да се променят и зависят от времето през следващите дни.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани