Кой печели на зърнените пазари?

Кой печели на зърнените пазари?

Русия печели световната зърнена война на фона на масови протести на фермери в Европа срещу безконтролния внос на селскостопанска продукция от Украйна, пише европейското издание на вестник "Политико".

Вестникът отбелязва, че фермери от цяла Европа излизат на улиците, протестирайки срещу неконтролирания внос на украинско зърно. „Масовите протести принудиха правителствата на ЕС от Варшава до Париж да направят огромни отстъпки пред фермерите, докато Русия продължи да доставя евтино зърно на редица страни от ЕС, включително Испания, Италия и Франция“.

Отчитайки това, вестникът стига до извода, че „Русия печели световната зърнена война“. Но каква е цената на победата?

Данни от държавната статистическа служба Росстат, цитирани от Руския зърнен съюз (РЗС), показват, че рентабилността на зърненото производство в страната е спаднала до 23,9% през последната година, спрямо близо 70% през 2022 г. Тази при пшеницата пък спадна до минус 0,9% при над 70% през 2022 г., отчитат от РЗС.

Според експерти, вече се наблюдава отдръпване от страна на фермерите при отглеждане на основните култури, в полза на засилен интерес към по-нишови култури като нахут, лен и захарно цвекло, което в бъдеще ще промени сеитбооборота в страната.

„Руското министерство на земеделието няма да отменя митото за износ на зърно, но е готово да го коригира въз основа на настоящите реалности, за да намали финансовата тежест върху зърнопроизводителите“, каза в сряда руският министър на земеделието Дмитрий Патрушев.

"От три години дискутираме тази тема. Няма да отменяме митото, но сме готови да го коригираме спрямо сегашните реалности. Това го направихме в началото на миналия земеделски сезон, ще го направим и в началото на този селскостопански сезон Не мога да дам конкретни цифри, доколко ще коригираме това мито, но ще се опитаме да намалим финансовата тежест върху зърнопроизводителите“, каза министърът.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани