Черноморското зърно е ключово за световните пазари

Черноморското зърно е ключово за световните пазари

През последните няколко месеца Украйна изнася повече зърно, спрямо очакванията, въпреки, че страната  се намира във война със съседна Русия.

Това, в съчетание с двете рекордни реколти от пшеница в Русия, доведе до огромен излишък на черноморски доставки на зърно през последните два сезона в сравнение с първоначално прогнозираното. „Излишък, който лесно може да замени цели експортни програми на други водещи доставчици“, се казва в материал на Ройтерс.

Министерството на земеделието на САЩ повиши своята прогноза за износа на пшеница от Украйна през сезон 2023-24 г. за пети пореден месец, а износът на царевица бе повишен за втори пореден месец. Завишените прогнози са свързани с по-доброто експортно представяне, а не с по-големи реколти.

Комбинираните прогнози на USDA за износа на царевица и пшеница от Украйна за 2023-24 г. са се повишили с 35% (10,5 милиона тона) от август, въпреки че производството е нараснало само с 9% (4,4 милиона тона). Това се основава на връщане към почти нормалните обеми на износа спрямо производството, което предполага, че експортната система на Украйна е донякъде пренастроена.

Украйна произвежда значително повече зърно, отколкото използва в страната, така че голяма част от него отива за износ, което е огромен източник на пари за страната. През петте пазарни години преди войната Украйна е изнасяла средно 79% от годишната си реколта от царевица и 67% от пшеницата.

Прогнозите на USDA за царевицата и пшеницата за 2023-24 г. предполагат съответни съотношения износ към продукция от 83% и 68%, въпреки че през последните няколко месеца те бяха фиксирани до 68% и 49%.

Прогнозите за Русия пък предвиждат износ на рекордните 56% от реколтата от пшеница за 2023-24 г., което е повече от средна петгодишна стойност от 48%.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани