Нови данни за производството в Бразилия

Нови данни за производството в Бразилия

Лошото време в ключовите региони на Бразилия се очаква да намали производството на зърно в страната до 295,6 милиона тона за сезон 2023-24, което е с 24,2 милиона тона (7,6%) спад от предходната година, според последния доклад на CONAB.

В своето последно проучване CONAB заяви, че спадът в общото производство отразява очакваното намаление на добива от 7,1%, при прогнозирани 78,1 милиона хектара.

„От началото на стопанската година до средата на декември метеорологичните условия бяха променливи и неблагоприятни в основните производствени региони“, гласи докладът. „Тези климатични аномалии причиниха значителни загуби в производителността на културите, особено при соята - основният продукт, култивиран през периода.“

Така соята може да достигне 146,9 милиона тона, което би било намаление с 5% спрямо предходната реколта. Слабите валежи и наднормените температури в основните производствени региони бяха посочени от CONAB като причина за спада, но на места, където сеитбите са проведени по-късно, валежите са подпомогнали развитието на културите.

С намалените перспективи за производството на соя, CONAB намали и прогнозата си за износ до 92,33 милиона тона, от приблизително 94,16 милиона тона в предишния си доклад. Прогнозата за внос беше повишена от 200 000 тона на 800 000 тона.

Сеитбата на царевица за втора култура се извършва в основните щати-производители, като Мато Гросо и Парана. Очаква се площта, засята с царевица, да намалее с 8,3% до приблизително 15,76 милиона хектара, казват от CONAB.

Очакванията са само от втората реколта да бъдат произведени 87,35 млн. тона царевица. Общото производство пък се оценява на 112,75 милиона тона.

Производството на пшеница, основната зимна култура, се оценява на 9,6 милиона тона.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани