Африка разчита на черноморски внос

Африка разчита на черноморски внос
Статистиката отчита интензивни доставки на руско слънчогледово масло за Африка през годината, основно към 10 страни: Алжир (5,5 хил. тона), Бенин (128 тона), Мавритания (49 тона), Сиера Леоне (25 тона), Танзания (24 тона), Гана (24 тона). Малки партиди са били изпратени в Ангола, Либерия, Мароко и Нигерия

„Според нашите оценки около 135 000 тона слънчогледово масло ще бъдат изпратени в Африка до края на годината, общите доставки за 2023 г. ще бъдат 554 000 тона срещу 235 000 тона година по-рано“, прогнозират експертите от OleoScope.

В същото време износът на соево масло от Руската федерация за Африка е намалял от 260 000 тона на 232 000 тона от началото на годината. Спадът е белязан от намаляване на продажбите към основните купувачи. По-специално, доставките за Алжир са намалели със 7%, до 139 000 тона, а доставки за Танзания и Тунис, които бяха сред първите 5 купувачи миналата година, сега липсват. В същото време износът за Египет се е увеличил с почти 15% до 93 000 тона.

До края на годината, по предварителни оценки, Русия ще изпрати 298 000 тона соево масло в Африка срещу 334 000 тона година по-рано.

За износът на зърно към „горещия“ континент пък говори президентът Владимир Путин на церемонията по връчване на акредитивните писма на чуждестранните посланици.

„Руското зърно сега е на път към шест африкански държави, които се нуждаят от храна. Някои кораби вече се разтоварват, други са в морето, а трети се товарят в руските пристанища", каза Путин.

Съседна Украйна също демонстрира своята загриженост, развивайки програмата „Зърно от Украйна“. В рамките на тази програма Украйна, страните партньори и донорите от частния сектор ще доставят украинско зърно на страни в Африка и Азия, които са изправени пред недохранване и тежки проблеми с глада.

До момента, натрупаната „подкрепа“ е приблизително 220 милиона щатски долара. Сумата на вноската и броят на страните донори не са окончателни. Предвижда се увеличаване на вноските на отделните държави и привличане на нови нации и предприятия донори за участие в инициативата.

Очевидно, загрижеността на Русия, Украйна и международната общност към гладуващите африканци е трогателна, но това едва ли прави по-лека ситуацията за европейските пазари, които остават доминирани от черноморския произход.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани