Бразилия ще засили производството на пшеница

Бразилия ще засили производството на пшеница

Последният доклад на USDA хвърли нов поглед върху някои региони, сред които и Бразилия. Исторически страната е била нетен вносител на пшеница и остава най-популярната дестинация за аржентинска пшеница поради благоприятната логистика и цени в рамките на Меркосур.

Въпреки това през последните 10 години Бразилия се превърна в износител на пшеница поради вътрешния тласък за увеличаване на „самодостатъчността“.

За това време производството почти се е удвоило, а износът е нараснал до 2,7 милиона тона през 2022-23 г. спрямо 80 000 тона преди десетилетие.

USDA очаква Бразилия и Аржентина да се „съревновават жестоко“ на експортните пазари през 2023-24 г. и занапред.

Бразилия със сигурност е в състояние да увеличи бързо износа на култури. Прогнозите са, че страната ще експортира 97,5 милиона тона соя през тази стопанска година спрямо 20,4 милиона тона преди две десетилетия.

Бразилия е водещ световен износител на соя и царевица и скоро може да се превърне и в най-добрия доставчик на памук.

Майкъл Кордоние, анализатор за соя и царевица, не смята, че това ще се случи при пшеницата. „Те просто се опитват да се самозадоволяват с пшеница, а не да бъдат основен износител“, каза експертът по южноамериканско растениевъдство.

Бразилия обикновено произвежда около 10 милиона тона от реколтата и внася още пет милиона, главно от съседна Аржентина.

По отношение на проблемите с климата, бразилският изследователски институт е разработил нови сортове, които са особено подходящи за региона на централна Бразилия.

Високодоходната пшеница с най-високо качество ще бъде засята след соята през сезона на сафрина и ще бъде прибрана през сухия сезон в страната. Това ще бъде крачка към целта на Бразилия да стане самодостатъчна с пшеница след няколко години.

Изследователите вярват, че страната може да произвежда 20 милиона тона пшеница до 2030 г. При вътрешно потребление, оценено на 12 до 14 милиона тона, това ще осигури много пшеница за износ.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани