Въпреки войната, Русия остава основен фактор на зърнените пазари

Въпреки войната, Русия остава основен фактор на зърнените пазари

Въпреки наложените санкции, Русия остава основен фактор при определяне на цените по световните борси и пазари. Европейските източници продължават да губят конкурентоспособност, което е видно и от последните международни търгове.

Каква точно беше целта на похода, организиран от частната военна компания „Вагнер“ не стана много ясно, но пазарите разтълкуваха това като нова порция несигурност и реагираха мигновено. В допълнение, все по-неясното бъдеще на Черноморския коридор също допринесе за тревогите на търговците и така цените започнаха да се „отлепят“ от дъното, на което бяха през последните месеци.

Много страни в Близкия изток и Северна Африка разчитат до голяма степен на руската пшеница. Египет, например, обикновено си осигурява 60% от необходимата пшеница чрез внос от Русия. Всяка промяна в руския износ може да промени световните търговски потоци в момент, когато производството е застрашено в световен мащаб.

През миналата седмица, експортните цени на руската пшеница се повишиха за втора поредна седмица, темпът на износа също, с което повишение при цените се забеляза и по световните пазари.

По данни на консултантска агенция ИКАР, цената на новата руска реколта пшеница с 12,5% съдържание на протеин, доставена безплатно на борда (FOB) от Черно море през юли, е оценена в края на миналата седмица на 231 долара за тон в сравнение с 228 долара за тон предходната седмица.

„Още в понеделник (26.06) форуърдите за новата реколта вече бяха на нива около 235 долара за тон“, каза Дмитрий Рилко, ръководител на агенцията.

В същото време постъпиха данни и за износа от страната. Според SovEcon общия руски износ на пшеница през юни ще достигне до 3,2 милиона тона, в сравнение с 1 милион тона през юни 2022 г. и средно за последните пет години - 1,4 милиона тона.

Руската Федерация е изнесла 1 милион тона зърно миналата седмица, в сравнение с 680 000 тона седмица по-рано, включително 970 000 тона пшеница в сравнение с 560 000 тона седмица по-рано, се пише в седмичния доклад на SovEcon.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани