Задава ли се революция в аржентинското земеделие?

Задава ли се революция в аржентинското земеделие?
Аржентинските гласоподаватели избраха крайнодесния либертариански кандидат Хавиер Милей за следващ президент на балотажа на изборите от 19 ноември срещу перонисткия кандидат Серхио Маса, повишавайки надеждите сред земеделската общност, че неговите радикални идеи за коригиране на разклатената икономика, ударена от трицифрена инфлация ще бъде тласък за селското стопанство и търговията.

В победната си реч Милей заяви, че „обедняващият модел на упадък е приключил и няма връщане назад. Ситуацията е критична и няма място за хладни полумерки“.

Милей обеща радикална промяна на политиките, приети от перонисткия режим, който ръководи страната през 16 от последните 20 години. За момента правителството налага данъци от 33% върху износа на соя, 31% върху доставките на соево брашно и соево масло и 12% върху международните продажби на пшеница и царевица.

Тъй като икономиката е в разпад, Милей обеща да сложи край на упадъка на Аржентина, като въведе програма за реформи с три основи: драстично намаляване на размера на правителството, уважение към частната собственост и насърчаване на свободната търговия.

Новият президент планира да стимулира икономиката, като намали разходите, данъците и регулациите, приватизира държавните индустрии и разпусне държавните министерства.

Той също така обмисля да напусне търговската група Меркосур, да затвори Централната банка и да доларизира икономиката, като замени аржентинското песо с щатския долар.

Едно от най-големите опасения сред фермерската общност е липсата на политически опит на Милей и колко бързо той може да замени политическата реторика с действия, които ще имат материално въздействие. Неговата политика може един ден да стимулира по-малко трупане на зърно и премахване на експортните такси, но действителният график остава загадка.

Милей е получил 56 процента от гласовете в сравнение с настоящия министър на икономиката Серхио Маса с 44 процента, но неговата партия Liberty Advance може да се затрудни да прокара амбициозните си програми в Аржентинския конгрес.

Партията му държи само 7 от 72-те места в Сената, по-малко от 10 процента, и само 38 от 257-те места в Камарата на депутатите, по-малко от 15 процента. Към това се добавят и празната държавна хазна и тежестта от 44 милиарда щатски долара от Международния валутен фонд, все предпоставки, които могат да превърнат неравностите по пътя на новия президент в пропаст.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани