Защо Украйна въвежда лицензи при износа на зърно?

Защо Украйна въвежда лицензи при износа на зърно?

Украинските износители на селскостопанска продукция са оставили около 3 милиарда долара от приходите си в чужбина, от началото на войната, увеличавайки натиска върху чуждестранните резерви в страната, гласят оценки на Централната банка, консултирани от Bloomberg.

„Търговците от различни индустрии са изнесли 70% - 75% от приходите си извън Украйна от началото на войната“, каза правителствен служител, цитирайки изчисленията на Централната банка.

Това е и една от причините правителството да затегне контрола върху доставките на зърнени и маслодайни култури. Правителството ще изисква от износителите на такива стоки или да получат лицензи или да предоставят документи за ДДС от преди инвазията.

Те също така ще трябва да доказват и, че приходите им ще остават в банковата система на страната. Новите разпоредби ще влязат в сила след 10 дни и ще бъдат валидни през 2024 г.

Украйна беше един от най-важните световни производители и износители на хранителни продукти, а нейният селскостопански сектор традиционно осигуряваше значителни приходи за държавата.

Правителството иска да елиминира фиктивните компании, да „извади“ печалбите в чуждестранна валута и да осигури по-добра събираемост на дължимите данъци. Тези действия ще бъдат наблюдавани внимателно от съюзниците на Украйна, които отдавна алармират за проблема, свързан с корупцията в страната.

По закон, украинските износители са длъжни да обявят приходите в рамките на 180 дни, изискване, което помага на Централната банка на Украйна да увеличи чуждестранните си резерви, за да подкрепи националната валута по време на войната, но това така и не се случва.

Според управителят на Централната банка Андрей Пищни положението е доста по-тежко. Пред Forbes той каза, че износителите не са внесли валутни приходи от осем милиарда долара.

Той не уточни периода от време, но отправи остра критика, заявявайки че докато някои парични преводи са били забавени, други "безскрупулни предприемачи" изобщо не са върнали приходите си, което се превръща в "изключително важен проблем за държавата, особено в условията на война".

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани