Зърно или оръжие минава през Черно море?

Зърно или оръжие минава през Черно море?
В последно време все по-голяма част от зърното в Украйна се насочва към пристанищата на Черно море, за да пресече новосъздадения коридор за корабоплаване, стартиран след като Русия се оттегли от споразумението, постигнато с посредничеството на Турция и ООН.

Все по-голям брой кораби се движат към черноморските пристанища на Украйна и се отправят натоварени със зърно, метали и други товари въпреки заплахата от атака и плаващите експлозивни мини.

Според пристанищният директор Роман Андрейков, това дава тласък за икономиката на Украйна и връща страната на позицията ѝ като ключов източник на пшеница, царевица, ечемик, слънчогледово олио и други хранителни продукти за части от Африка, Близкия изток и Азия, където местните цени се повишиха и продоволствената несигурност нараства.

„Виждаме подновено доверие сред търговските оператори, желаещи да поемат украински зърнени товари“, каза Мънро Андерсън, ръководител на операциите на Vessel Protect, който оценява военните рискове в морето и осигурява застраховка с подкрепата на Lloyd's, чиито членове съставляват най-голямата застрахователна компания в света пазар

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че съюзниците са се съгласили да осигурят кораби, за да помогнат на страната му да защити търговските кораби в Черно море, но са необходими повече системи за противовъздушна отбрана.

„Противовъздушната отбрана е в недостиг“, каза той пред репортери в събота на международната среща на върха за продоволствената сигурност в Киев. „Но важното е, че имаме споразумения, имаме положителен сигнал и коридорът работи.

Но със сигурност настоящата ситуация не е толкова добра. „Начинът, по който те транспортират в момента, със сигурност е много по-скъп и отнема много време“, каза Кели Гоугари, старши изследовател в компанията за данни и анализи на селското стопанство Gro Intelligence.

Присъствието на кораби на НАТО в Черно море, съпровождащи украинското зърно, накара руската страна да отправи сериозни обвинения.

„Изявлението на Зеленски показва, че милитаризацията в Украйна от страна на страните от НАТО не спира нито за минута и за това се използват всякакви мотиви. Обявената цел за използване на военноморски кораби за защита на зърнени кораби е абсолютно прикритие на потенциални военни авантюри в Черно море от страна на Киев и неговите западни ръководители“, каза на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани