Как се пренася зърно през Черно море?

Как се пренася зърно през Черно море?
Русия излезе с нова порция обвинения към Украйна и нейните съюзници. Според заместник-секретарят на руския Съвет за сигурност Михаил Попов, мини, поставени от украинските военни в Черно море, са били разпръснати от скорошна буря и сега представляват голяма заплаха за цивилните кораби.

Руският служител по сигурността добави, че бурята е ударила Черноморския регион, докато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и украинският външен министър Дмитрий Кулеба са обсъждали въпроса за възобновяване на гражданското корабоплаване в Черно море.

„Вашингтон и Киев остават мълчаливи относно факта, че съвместните им действия са превърнали Черно море в много опасен регион за морско корабоплаване за години напред, продължи Попов и добави, че това ще има негативен ефект върху икономиката на всички страни от Черноморския басейн.

Дали обвиненията са основателни, остава под въпрос, но фактите показват, че инцидентите в Черно море през последната година се увеличават драстично.

През първата половина на годината, мини бяха открити край бреговете на Румъния и България, както и в непосредствена близост до протока Босфора. След това броят на инцидентите с морски мини започна да расте, включително и с експлозията на неизвестна мина край бреговете на грузинския Батуми“ през февруари 2023 г.

През юли руски военен кораб откри плаваща мина на 180 км от Босфора. Кораб беше повреден от мина край бреговете на Румъния през септември. През октомври турски кораб се удари в мина в делтата на река Дунав. През ноември кораб под либерийски флаг, превозващ украинско зърно от пристанище Южни, също беше повреден от мина.

Затрудненото корабоплаване се отразява пряко и върху зърнения експорт. Износът на украинско зърно от началото на пазарната година (юли 2023 г. - юни 2024 г.) е намалял с 26,7% на годишна база към 4 декември, според уебсайта на Министерството на аграрната политика и храните на Украйна.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани