Китай раздвижи пазара на пшеница

Китай раздвижи пазара на пшеница
След като в понеделник USDA съобщи, че Китай е закупил 440 000 тона зърно - най-голямата еднократна експортна продажба на пшеница от САЩ за Китай поне от 2020 г. насам, вчера министерството потвърди и частни продажби на 198 000 тона американска мека червена зимна пшеница за Китай, завършена във вторник.

Продажбите подкрепиха пазара на пшеница, на който спекулантите и фондовете държат огромна нетна къса позиция, което го прави податлив на периоди на късо покритие, а от друга страна - тласка цените нагоре.

В подкрепа на това е и фактът, че след като новината доведе цените до най-високото им ниво от август насам за два дни, фючърсите на пшеницата в Чикаго паднаха отново в сряда.

Така, Продажбите от САЩ за Китай тази седмица доведоха общия обем от началото на октомври до 1,15 милиона тона, каза анализаторът на StoneX Арлан Съдерман.

В същото време, износът на мека пшеница от Европейския съюз от началото на сезон 2023/24 през юли достигна 12,52 милиона тона към 3 декември, което е спад от 18% на годишна база, според данни на ЕС.

На други места по света, производството на пшеница в Австралия се очаква да бъде малко по-високо от очакваното през този сезон, но скорошните обилни валежи по източното крайбрежие вероятно са довели до спад в качеството на неприбраните култури.

Правителството незначително повиши прогнозите си за продукцията от пшеница, ечемик и рапица за реколтата 2023-24 г., която все още се очаква да бъде по-ниска от предходния рекорден сезон, според доклад от декември на Австралийското бюро за земеделие и икономика на ресурсите и науки.

Световният пазар на пшеница все още се бори с последиците от войната на Русия в Украйна, въпреки прогнозите за изобилна реколта в някои региони. Основните купувачи на австралийско зърно обикновено включват Индонезия и Китай, които тази година може да се нуждаят от повече внос, след като валежите редуцираха собствените им реколти.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани