Констанца с рекорден износ за 2023

Констанца с рекорден износ за 2023
Пристанището на Констанца в Румъния отчете рекорден износ на зърно през 2023 г., което се дължи отчасти на скока на доставките от Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на пристанищните власти.

Общият трафик на стоки през пристанището пък възлиза на 92,5 милиона тона през 2023 г., което е с 22,5% повече спрямо годината, съобщи пристанищната администрация.

Пристанището, разположено на Черно море, е изнесло 36 милиона тона зърно миналата година, което е увеличение от 50% на годишна база, каза пристанищната администрация пред Ройтерс. Отбелязва се, че Украйна представлява 14 милиона тона, или близо 40% от рекордния общ обем.

Румънското правителство, което подписа споразумение през август за увеличаване на износа на зърно от Украйна през румънските пристанища, заяви, че планира да увеличи капацитета за износ на украинско зърно до 4 милиона тона на месец.

Украйна търси всякакви възможни начини за износ на своите селскостопански стоки, откакто Русия се оттегли от Черноморската инициатива за зърно през юли 2023 г. В продължение на почти година сделката за зърно позволяваше безопасно преминаване на украинските пратки със зърно на Черно море.

След като се оттегли от споразумението, Русия започна да бомбардира украинските зърнени активи в черноморските пристанища на страната и по река Дунав. Оттогава Украйна създаде коридор за корабоплаване, който минава по крайбрежието близо до Румъния и България, което й позволява да изнася около 10 милиона тона селскостопански продукти от август насам, според украинското правителство.

Румъния има за цел да увеличи транзитния си капацитет за украинско зърно до 4 милиона тона на месец и в момента обновява железопътната и пътната инфраструктура в и около пристанището.

В сряда пристанището съобщи, че финансираните от ЕС инвестиционни проекти в и около Констанца, финализирани миналата година и продължаващи през 2024 г., възлизат на общо 546,8 милиона евро (598,47 милиона долара). Очакват се още проекти на стойност допълнителни 218 милиона евро, се казва в съобщението.

През декември министърът на транспорта Сорин Гриндеану каза, че финансиран от ЕС проект за осигуряване на денонощна навигация по канала Сулина на река Дунав, който стига до Констанца, е завършен и ще започне да функционира в очакване на обучение на персонала.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани