Лошото време се отрази на цените в Черноморския регион

Лошото време се отрази на цените в Черноморския регион
Черноморските части на Русия са били ударени от силни бури от петък, прекъсвайки логистиката и нанасяйки щети на домове и инфраструктура. Трима души са загинали, а стотици са евакуирани, съобщиха държавните медии в понеделник.

Бурята връхлетя южната част на страната, където големи вълни заляха плажовете на курорта Сочи, бурният вятър отнесе покрива на пететажна сграда в Анапа и нанесе щети на домове и училища в Кубан, съобщи Асошиейтед прес.

Така, експортните цени на руската пшеница се повишиха, подпомогнати от продължаващия спад в доставките поради бурното време в пристанищата, казаха анализатори.

Цената на руската пшеница с 12,5% протеин, планирана за доставка на свободен борд (FOB) през януари, беше 235 долара за тон миналата седмица, което е с 5 долара повече от предходната седмица, съобщи консултантската компания за земеделие IKAR.

„Новините за черноморски бури, повреждащи или дори унищожаващи кораби в региона, също биха могли да осигурят известна подкрепа. Все пак имайте предвид, че наближаваме сезон на бурно време, така че не е нещо извънредно“, казаха представители на компанията в седмичният си доклад.

Русия е изнесла 0,72 милиона тона зърно миналата седмица, което е спад от 0,81 милиона тона предходната седмица. Износът включва 0,56 милиона тона пшеница, в сравнение с 0,75 милиона тона предходната седмица, пише SovEcon, позовавайки се на пристанищни данни.

Тя понижи оценката си за износа на пшеница през ноември с 0,1 милиона тона до 3,8 милиона тона, в сравнение с 4,3 милиона тона преди година.

Реколтата от пшеница към 24 ноември възлиза на 94,7 млн. тона спрямо 105,2 млн. тона година по-рано. Средният добив е 326 килограма от декар, спрямо при 360 килограма от декар преди година.

Сеитбата на зимните зърнени култури е извършена на площ от 18,6 милиона хектара, спрямо 17,6 милиона хектара миналата година, пише SovEcon.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани