Нови ограничения върху търговията между ЕС и Русия

Нови ограничения върху търговията между ЕС и Русия

Европейската комисия възнамерява да приеме на срещата на върха на ЕС на 14-15 декември програма за подпомагане на Украйна в размер на 50 милиарда евро за следващите четири години.

Също така, се очаква ЕК да постигне съгласие и по 12-ия пакет от санкции срещу Русия до края на годината, дискусията по който продължава и в момента между страните от ЕС.

Миналата седмица се проведе среща в Канада, на която присъстваха министър-председателят на страната Джъстин Трюдо, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Ние ще продължим да налагаме широки санкции, насочени към Русия, както и строги ограничения и забрани за контрол на износа. Освен това, ние сме ангажирани с по-нататъшното укрепване на нашето сътрудничество и координация за по-широки санкционни действия, в подкрепа на нашите политически цели,“ се казва в съвместното изявление.

От другата страна, Министерство на земеделието в Русия предложи временно да се забранят доставките на твърда пшеница от 1 декември 2023 г. до 31 май 2024 г. Първият заместник-министър на земеделието Оксана Лут каза по-рано, че министерството е определило и квота за износ на зърно от Русия през 2024 г. от 24 милиона тона.

По отношение на забраната, от министерството поясниха, че мярката е насочена към гарантиране на продоволствената сигурност и ограничаване на потребителските цени на продуктите за вътрешния пазар.

Новата квота за износ (от 24 милиона тона) на пшеница, ечемик, царевица, ръж извън Русия ще се отнася за страни, които не са членки на Евразийския икономически съюз. Предвижда се тя да влезе в сила от 15 февруари до 30 юни 2024 г.

В настоящия момент, митото върху износа на пшеница от Русия ще бъде 3820,2 рубли (43 долара) за тон от 29 ноември 2023 г., по данни на Министерството на земеделието.

Митото за износ на ечемик ще бъде нулево. Налогът за царевицата ще остане на 642 рубли (7,22 долара) за тон, съобщиха от министерството.

Ставката на експортното мито за пшеницата е изчислена при индикативна цена от 253,7 долара за тон, за ечемика - при цена от 165,8 долара за тон, а за царевицата - 189,7 долара за тон.

Тарифите се прилагат от третия работен ден след публикуването им и ще бъдат в сила, докато последващите мита не започнат да се прилагат.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани