Нови опити за възстановяване на Черноморската инициатива

Нови опити за възстановяване на Черноморската инициатива
В последните дни се проведоха редица срещи, на всяка от които фокус беше възобновяването на Черноморския коридор.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел поиска от Китай да използва влиянието си върху Русия по въпроса за възобновяването на сделката със зърно, според изявление, направено на съвместна пресконференция с външния министър на Китай Ван И в Пекин.

Това искане идва след срещата на Г-20, на която представителите стигнаха до извода, че Черноморската инициатива няма подходяща алтернатива.

„Оценяваме усилията на Турция и Истанбулските споразумения с посредничеството на ООН, състоящи се от Меморандума за разбирателство между Руската федерация и Секретариата на ООН за насърчаване на руските хранителни продукти и торове на световните пазари и Инициативата за безопасното транспортиране на зърно и храни от украинските пристанища (Черноморска инициатива) и призоваваме за тяхното пълно, навременно и ефективно изпълнение, за да се осигурят незабавни и безпрепятствени доставки на зърно, храни и торове от Руската федерация и Украйна.

Това е необходимо, за да се отговори на търсенето в развиващите се и най-слабо развитите страни, особено тези в Африка“, се казва в декларацията, приета на деветата среща на върха на Г 20.

В същия документ участниците в срещата призовават и за „незабавното прекратяване на военните разрушения и атаките срещу зърнената инфраструктура“.

Вчера, Турция официално обяви, че води преговори с представители на ООН и западни служители за възобновяване на черноморската инициатива за зърно в предишния й формат.

„Водят се разговори с ООН и западните страни предвид последните срещи с участието на служители на ООН в Москва и Истанбул“, каза турски дипломат, добавяйки, че досега не е постигнат напредък по въпроса.

Той се позова на дискусиите от миналата седмица между турския заместник външен министър Бурак Акчапар и Ребека Гринспан, генерален секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие.

Преди това представители на ООН посетиха Москва, за да обсъдят ситуацията около инициативата за зърно и усилията за доставки на руско зърно и торове на световните пазари с руския заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани