Нови оценки за украинския износ

Нови оценки за украинския износ

Според Украинската зърнена асоциация, Украйна потенциално би могла да изнесе около 49 милиона тона зърно през тази пазарна година, ако настоящата експортна логистика продължи да функционира.

Това ще включва 15-16 милиона тона, изнесени с камиони и железопътен транспорт през Европейските пътища за солидарност, 30 милиона тона през пристанищата на река Дунав и Румъния, а останалата част през новосформираните черноморски маршрути.

Въпреки, че настоящата зърнена реколта изглежда обещаваща, фермерите очакват да видят дали зърното им ще стигне до международните пазари, за да се подпомогне поддържането на по-високи вътрешни цени и да се подобри ликвидността им за следващия сезон.

Украйна изпращаше до шест милиона тона зърно на месец от своите черноморски пристанища преди началото на войната. След края на черноморската инициатива през лятото, износът остана силно ограничен, а надежда за страната дойде на 27 септември, когато базирана в Лондон застрахователна компания се съгласи да застрахова кораби, превозващи зърно от там.

Застрахователният продукт е резултат от сътрудничеството между застрахователната компания, технологичната компания, държавната банка и фонда за пътна инфраструктура.

Докато тези събития дават надежда на фермерите, че новите маршрути ще позволят на Украйна да изнася своето зърно през пазарната 2023/2024 година, реалните заплахи остават. Според разузнаването на Обединеното кралство, в условията на военни действия Русия може да използва морски мини, което отново ще доведе до редуциран експорт.

По официални данни на украинското министерство, сеитбата на зимна пшеница е в ход и се очаква площите да останат почти непроменени спрямо миналата година. Междувременно се очаква декарите с царевица да намалеят, тъй като е по-вероятно фермерите да се насочат към култури с висок марж като рапица, захарно цвекло и соя, допълват от министерството.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани