Нов спад в прогнозите за бразилската реколта

Нов спад в прогнозите за бразилската реколта
Бразилската агенция Conab намали прогнозата за производството на пшеница в страната с около 15% спрямо предишната си прогноза, аргументирайки се с прекомерните валежи в южна Бразилия - фактор, компрометиращ реколтата в края на сезона.

Производството на пшеница в страната сега се оценява на 8,14 милиона тона, вторият най-голям обем в историята на страната, след реколтираните преди година 10, 55 милиона тона.

Според Conab по-ниските доставки, внезапното увеличение на износа на пшеница от Бразилия през последните години и спадът на вноса от януари до октомври 2023 г. ще доведат бразилските запаси до най-ниското ниво от около две десетилетия.

Като цяло Бразилия е нетен вносител на пшеница, а основният й доставчик е Аржентина.

Недостигът на доставки също доведе до повишаване на цените с почти 30% през последните 30 дни, каза Conab.

Прекомерните дъждове в Южна Бразилия намалиха добивите в големите производители в щатите Парана и Рио Гранде до Сул, каза Conab.

Това се отрази на качеството на пшеницата и наруши управлението на контрола спрямо болестите, според агенцията.

С намаляването на производството през 2023 г. Conab вярва, че Бразилия ще трябва да увеличи вноса на пшеница с 600 000 тона по отношение на предишна си прогноза.

Conab каза, че крайните запаси от пшеница в Бразилия към 31 юли 2024 г. се очаква да достигнат най-ниските си нива от повече от две десетилетия, цитирайки исторически данни.

Запасите ще бъдат малко над 240 000 тона, в сравнение със 740 000 тона година по-рано и около 2 милиона тона през последните години, показват данните на Conab.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани