ООН се опитва да запази коридора в Черно море

ООН се опитва да запази коридора в Черно море

Руското министерството на земеделието определи актуалните седмични налози, налагани върху износа на зърно.

Така, за периода от 5 юли до 11 юли 2023 г. митото върху износа на пшеница от Русия ще бъде 2609,6 рубли (29,16 долара) за тон, а това за царевица - 832,7 рубли (9,3 долара) за тон. За ечемика митото продължава да бъде нулево.

Ставката на експортното мито за пшеница е изчислена при индикативна цена от 245 долара за тон, за ечемик - при цена от 178,1 долара за тон, а за царевица - 201,7 долара за тон.

По отношение на Черноморския коридор, през седмицата изникнаха нови нюанси. В петък руският външен министър Сергей Лавров каза на онлайн брифинг че, към момента Русия не вижда никакви фактори за удължаване на сделката за зърно, тъй като част от нея отдавна е комерсиализирана.

Въпреки това ООН заяви, че нейни представители може да проведат среща с Русия за удължаване на сделката за зърно в близко бъдеще. По данни на организацията, ООН вече е предприела редица действия, с които да улесни руският износ.

„Прекъсването на търговията стана бързо, но обратния процес отнема много повече време. Първа стъпка беше създаването на законови и политически рамки, необходими за улесняване на достъпа до световните пазари на руски храни и торове. За тази цел ООН помогна да се осигури издаването на генерален лиценз 6B и 6C на САЩ, както и два генерални лиценза на Обединеното кралство за финанси и търговия с храни и торове“, съобщиха от пресслужбата на ООН.

Без толкова позитивизъм остана изказването на италианският вицепремиер Антонио Таяни, който е и външен министър на страната. Според него, на този етап липсва ясна перспектива за украински мирни преговори.

„Не се виждат перспективи за започване на мирни преговори, защото и украинците, и руснаците правят резки изявления“, каза той по време на предаване на телевизионния канал Rete-4.

Според Таяни мирните преговори могат да бъдат инициирани чрез практически действия, като например „оставяне на Черноморския коридор за транспортиране на украинско зърно и създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ“.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани