Решения или дарения излизат от черноморския регион?

Решения или дарения излизат от черноморския регион?

Руският министър на земеделието каза, че Москва е започнала безплатни доставки на зърно в размер до 200 000 тона до шест африкански страни, както обеща президентът Владимир Путин.

В изявление от петък, Дмитрий Патрушев каза, че корабите, насочени към Буркина Фасо и Сомалия вече са напуснали руските пристанища и че скоро ще последват допълнителни пратки до Еритрея, Зимбабве, Мали и Централноафриканската република.

Путин беше обещал да достави безплатно зърно на шестте страни на среща на върха с африканските лидери през юли, скоро след като Москва се оттегли от сделката, която позволяваше на Украйна да превозва зърно от своите черноморски пристанища, въпреки войната с Русия.

Споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и известно като Черноморската зърнена инициатива, имаше за цел да помогне за предотвратяване на глада чрез осигуряване на повече пшеница, слънчогледово масло, торове и други продукти на световните пазари, включително и за хуманитарни нужди.

След като Русия обяви своя план за изпращане на безплатни пратки, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че „шепа дарения“ няма да коригират „драматичното въздействие“, причинено от края на сделката в Черно море.

Откакто напусна споразумението, Русия многократно бомбардира украински пристанища и складове за зърно, а Киев твърди, че стотици хиляди тонове зърнени култури са били унищожени.

В отговор на пропадането на сделката, Украйна обяви „алтернативен хуманитарен коридор“, обхващащ западното черноморско крайбрежие близо до Румъния и България.

Отново в петък, информационната агенция Интерфакс-Украйна цитира украинската правителствена служба, която казва, че около 151 кораба са използвали новия черноморски корабен коридор, откакто е бил създаден през август.

По коридора са превозени общо 4,4 млн. тона товари, включително 3,2 млн. тона зърно, каза Юрий Васков, зам. министър на обновяването и инфраструктурата, цитиран от БТА.

Васков съобщи, че на украинските пристанища се товарят 30 кораба. Те включват 22 кораба, които ще превозят 700 000 тона зърно и осем кораба, подготвящи 500 000 тона друг товар.

Украйна беше един от водещите производители и износители на зърно в света. Поддържането на износа на зърно е ключово за нейната икономика, която се сви с около една трета миналата година.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани