Румъния – между Европа и местните фермери

Румъния – между Европа и местните фермери

За ефекта от войната в Украйна се говори ежедневно, но не по-малко интересно е и поведението на отделните държави. Безспорно, по отношение на зърното Румъния е една от най-засегнатите държави, тъй като се намира в непосредствена близост до конфликта и се превърна в изходна врата за украинското зърно.

Последствията бяха пагубни за местните фермери, които трябва да се борят с неравностойната конкуренция от вноса. Нещо повече, пристанище Констанца забави собственият си износ, тъй като обслужваше украинско зърно.

В страната се проведоха множество протести, обсъждаха се различни варианти за укрепване на местния пазар, но когато дойде време за действие, управляващите заеха друга позиция.

Припомняме, че забраната за внос на украинско зърно в близките до конфликта страни, беше инициирана от пет страни, сред които и България, но Румъния предпочете да не се включва активно, за което в последствие получи значителна част от европарите, дадени в помощ за последствията от войната.

След руските атаки по украинските пристанища на Дунав, румънски търговци споделиха, че натискът върху тях е намалял, но не такова е мнението на външния министър Луминица-Теодора Одобеску, която в интервю за Politico каза, че „Румъния работи за намирането на повече начини за подпомагане на транспортирането на украинско зърно“.

Одобеску подчерта как Букурещ е положил усилия през последните месеци да засили транзита на украинско зърно през Румъния, включително чрез разширяване на капацитета в пристанищата и гранично-пропускателните пунктове.

„Отнема време, за да се видят резултатите“, каза тя за усилията на румънското правителство да подкрепи алтернативния транзит на зърно, предприети с подкрепата на Европейската комисия.

Попитана дали Румъния ще подкрепи удължаване на забраната за внос от Украйна след 15 септември, тя каза: „Трябва да намерим правилния баланс. Има нужда да продължим подкрепата си за Украйна, като им помагаме да транзитира зърното си. Но също така е необходимо да се намерят и решения, за да се помогне финансово на фермерите в засегнатите региони“.

По отношение на търговията, в началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 229 евро/тон, фуражна пшеница – 211 евро/тон, царевица – 204 евро/тон, ечемик – 179 евро/тон, слънчоглед – 419 долара/тон.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани