Русия ще дарява зърно на Африка

Русия ще дарява зърно на Африка

Русия ще осигури безвъзмездно 200 000 тона пшеница на шест африкански страни до края на 2023 г., съобщи в интервю за ТАСС служителят на външно министерство Алексей Полишчук

Той обясни, че страната му подхожда отговорно както към изпълнението на задълженията по търговски договори за износ на селскостопанска продукция и торове, така и към хуманитарните действия. До края на годината са планирани още 200 000 тона пшеница под формата на дарения за шест африкански страни - Сомалия, Централноафриканска република, Буркина Фасо, Зимбабве, Мали и Еритрея.

„Съвместно със Световната продоволствена програма на ООН вече изпратихме 20 000 тона торове за Малави, 34 000 тона за Кения. Одобрението на още три доставки е на финален етап: 23 000 тона за Зимбабве, 34 000 тона за Нигерия и 55 000 тона за Шри Ланка“, завърши той.

Припомняме, че на проведения Руско-африкански икономически и хуманитарен форум в Санкт Петербург, президентът Владимир Путин обяви, че Русия е готова да доставя безвъзмездно зърно на тези страни.

Но успоредно с „хуманитарните жестове“, Москва не пропусна отново да подчертае необходимостта от пълно изпълнение на разпоредбите в меморандума между Русия и ООН за възобновяване на сделката за зърно.

„Що се отнася до осъществимостта на сценария за възобновяване на Черноморската инициатива, руската позиция е следната: първо, необходимо е пълното изпълнение на задачите в рамките на меморандума, подписан между Русия и ООН за нормализиране на вътрешния износ на селскостопански продукти.

Досега, въпреки усилията на ООН, не виждаме напредък в премахването на санкционните ограничения от нашите икономически оператори, занимаващи се с производство и износ, включително в областта на банковите разплащания, застраховането, транспортната логистика и доставката на резервни части за Русия ”, коментира руски дипломат.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани