САЩ с похвали за зърнопроизводството в България

САЩ с похвали за зърнопроизводството в България
Нашият труд е свързан с обективното отразяване на случващото се в родното и световно земеделие. Всички в страната са наясно с проблемите на българския зърнопроизводител, но погледната през океана, картината е представена по различен начин.

В последните месеци България не предостави сведения за износа пред ЕС, но данните не са останали скрити за FAS - USDA. Следващият материал отразява единствено написаното в доклада.

Високите начални запаси, доброто експортно търсене и конкурентните цени са довели износа на българска пшеница през 2023-24 г. до 3 милиона тона към началото на ноември, увеличение от 260% спрямо предходната година, според доклада на Службата за чуждестранно земеделие на Министерството на земеделието на САЩ (FAS - USDA).

Въпреки това, необичайно сухата и топла есен превърна сеитбата на зимните култури в предизвикателство, като сеитбата на пшеница изостава с 26%. Тези на ръж изостават с 63%, а на тритикале с 41%. Дъждът в началото на ноември, макар да беше облекчение, не промени драматично ситуацията, казват от FAS.

Очакваните валежи по прогноза се очаква да подпомогнат ранното развитие на есенниците. Очаква се сеитбите да приключат до края на месеца. Първоначалните очаквания към сезон 23/24 са за производство на 6,3 млн. тона пшеница.

По отношение на реколта 22/23, в доклада се посочва, че фермерите са били нетърпеливи да продават поради относително добрите добиви и рекордните крайни запаси. Въпреки, че цените са останали по-ниски от предходната пазарна година, те все пак са осигурили положителен марж на производителите, е мнението на експертите от FAS.

От 3 милиона тона износ, 2,2 милиона тона са били изнесени за страни извън ЕС. Основните дестинации извън ЕС са Южна Корея, Индонезия, Тайланд, Мароко и Алжир.

Бог – високо, цар – далеко, но когато някои започне да ти брои печалбата може да се почувстваш напълно интегриран в новия, глобален свят!

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани