Световните прогнози се свиват

Световните прогнози се свиват

Старта на жътвата при пшеницата накара много международни агенции да коригират своите производствени прогнози. При пролетниците се наблюдава сходна тенденция, която започва още от сега.

Международният съвет по зърното (IGC) очаква общата търговия със зърно през сезон 2022-23 (юли/юни) да достигне общо 411 милиона тона, което е спад от 424 милиона тона спрямо година по-рано, главно поради свиването на обемите на царевицата.

Търговията със сорго, и в по-малка степен с ечемик, също се очаква да намалее, компенсирайки разширяването на търговията с пшеница, каза Дарен Купър, старши икономист в IGC.

По отношение на царевицата, и експертите от Strategie Grains не са настроени много оптимистично. Те предупреждават, че новата суха вълна и ограничените площи могат да попречат на страните от Евросъюза да възстановят производството на царевица през следващия сезон.

Миналата година, сушата накара европейските фермери да не увеличават площите с царевица през 2023 г. и така, те останаха на най-ниското равнище от пет години насам. Това, в допълнение с климатичната картина през този сезон, провокира анализаторите да коригират прогнозата си за производство на царевица в ЕС с 900 хиляди тона, до 61,2 милиона тона.

Те правят и уточнение, че ако сухото време се задържи до края на юли, прогнозата може да падне до и дори под 60 милиона тона.

В САЩ, климата също срина статистиката при царевицата. Според данните от Националната служба за селскостопанска статистика към министерството на селското стопанство на страната, посевите с царевица се намират в най-лошото си състояние от 35 години.

Лошата кондиция на царевицата е следствие от постоянната суша, а в момента културата навлиза в решаващ етап от развитието си. Фермерите в царевичния пояс на САЩ се надяваха на промяна в климата, но умерени валежи имаше само в отделни райони и те се оказаха недостатъчни за подобряване на ситуацията.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани