Словакия с нови ограничения за украинските продукти

Словакия с нови ограничения за украинските продукти
Ефекта от войната продължава да оказва голямо влияние, най-вече върху близките до конфликта страни. Това накара правителството на Словакия да разшири забраната си за внос на селскостопанска продукция от Украйна, съобщава телевизия Rozhlas a Televizia Slov.

Предишната забрана обхващаше пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна, но сега беше разширена до четиринадесет продукта, сред които са мед, соя, ечемик, брашно и карантии.

Словашките власти твърдят, че вносът на евтини селскостопански продукти от Украйна сериозно засяга фермерите в страната. Финансовите им загуби само от украинските доставки на зърно възлизат на поне 110 млн. евро, а украинското зърно често е било с лошо качество и негодно за консумация, информира телевизията.

Докога ще продължи войната, едва ли някои може да предвиди, но американският журналист и носител на наградата "Пулицър" Сиймор Херш дава повече информация по темата.

Според него, главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов водят лични разговори за постигането на мир.

„Движещата сила на тези преговори не бяха Вашингтон или Москва, или Байдън и Путин, а вместо това двамата високопоставени генерали, които ръководят войната, Валери Герасимов от Русия и Валери Залужни от Украйна", каза той в статия, цитирайки американски служители и лица, запознати със ситуацията в украинското правителство.

Херш каза, цитирайки американски служител, че Залужни е имал подкрепата на САЩ при провеждането на преговорите. Потенциалната сделка предвижда Крим да остане руски и да има избори на териториите, завладени от Русия.

В замяна, Русия е готова да позволи на Украйна да се присъедини към НАТО с уговорката, че НАТО ще трябва да се ангажира да „не разполага войски на НАТО на украинска земя“. Споразумението също няма да позволи на НАТО да разполага нападателни оръжия в Украйна, завършва журналистът.

В същото време Сомалия получи партида от 25 000 тона зърно от Русия за справяне с последствията от наводненията, съобщава Сомалийската национална информационна агенция (SONNA).

Партидата хуманитарна помощ е била доставена в Сомалия в четвъртък, съобщи информационната агенция. Зърното е предадено на Сомалийската агенция за управление на бедствия.

„Очаква се пратката да осигури така необходимото облекчение на засегнатите от наводненията общности“, каза SONNA. Сомалийското правителство изрази своята благодарност на Русия за подкрепата и призова и други държави да последват нейния пример.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани