Украйна със спад в износа

Украйна със спад в износа
Украинският износ на зърно е спаднал до 6,68 милиона тона досега за сезон 2023/24, спрямо 8,99 милиона тона за същия период на 2022/23, показват данни на министерството на земеделието в понеделник.

Едва 7000 тона зърно са изнесени в първия ден на октомври 2023 г. спрямо 297 000 тона преди година. От министерството не дадоха обяснение за този спад. Търговци и земеделски съюзи заявиха, че блокирането на украинските черноморски пристанища и руските атаки срещу украинските пристанища на река Дунав са основните причини за по-ниския износ.

Изнесеният обем включва 3,3 млн. тона пшеница, 2,7 млн. тона царевица и 622 хил. тона ечемик. Украйна традиционно изпраща по-голямата част от своя износ през своите дълбоководни черноморски пристанища.

Споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция, позволяващо такъв износ, се срина през юли, когато Русия го напусна, заявявайки, че искането й да бъдат вдигнати санкциите върху износа на зърно и торове не е изпълнено, както и че основната част от зърното така и не достига до нуждаещите се стани.

Въпреки, че украинският вицепремиер каза в неделя, че още пет кораба пътуват към украинските морски пристанища през нов коридор, отворен предимно за износ на селскостопански продукти, алтернатива на черноморската сделка за зърно, към момента Украйна продължава да изнася ограничени количества през малки речни пристанища на река Дунав и през западната си сухопътна граница с Европейския съюз.

В същото време Украйна, Полша и Литва се споразумяха за план, който се надяват да помогне за ускоряване на украинския износ на зърно. Сделката означава, че инспекциите на зърното ще се преместят от украинско-полската граница към литовско пристанище на Балтийско море, според изявление на украинското земеделско министерство. От литовското пристанище Клайпеда, където ще се провеждат инспекциите, зърното може да бъде изнесено по море към целия свят.

Това е първото споразумение между Полша и Украйна от началото на дипломатическата криза между двете страни, предизвикана от украинското недоволство по отношение на полското решение да защити вътрешният си пазар.

Варшава обяви, че иска да защити своя пазар и фермерите от срив в цените на тези продукти. Транзитът на украинско зърно през Полша за други страни обаче остана разрешен. Украинското министерство на земеделието смята, че взетото решение "ще позволи ускоряване на транзита през Полша".

В специално прессъобщение министерството приветства факта, че Варшава и Вилнюс „подкрепят подобен механизъм за контрол и го смятат за положителна стъпка“.

Очаква се Украйна да реколтира 79 милиона тона зърнени и маслодайни семена през 2023 г., като общият обем за износ за 2023/24 г. е около 50 милиона тона.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани