Какво ще бъде световното производство на зърно?

Какво ще бъде световното производство на зърно?

Общото производство на зърнени култури през 2023-24 г. ще достигне рекордни нива, според най-новия доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури от Организацията по прехрана и земеделие (FAO) на ООН.

Докладът, публикуван на 2 февруари, определя световното производство на груби зърна на 1,532 милиарда тона, след корекция от 12 милиона тона нагоре спрямо предходния месец. По-голямата част от ревизията се дължи на новите, официални данни от Канада, Китай, Турция и Съединените щати, където комбинация от по-високи добиви и по-големи реколтирани площи от очакваното преди това, доведе до по-високи оценки за производството на царевица. Общото производство на зърнени култури за 2023-24 г. беше ревизирано нагоре с 13,2 милиона тона до 2,836 милиарда тона, което е увеличение от 1,2% спрямо 2022-23 г.

FAO повиши и прогнозата си за производство на пшеница за 2023-24 г. с 1,4 милиона тона до 788,5 милиона, което все още остава с 2,2% по-ниско от общото за 2022-23 г.

Световното потребление на зърнени култури през 2023-24 г. се прогнозира на 2,822 милиарда тона, което е с 8,9 милиона повече от декемврийската прогноза и надхвърля нивото от 2022-23 г. с 1,2%, водено от по-голямото очаквано потребление на фураж, особено в Европейския съюз, както и в Австралия и Съединените щати.

Така, съотношението между глобалните запаси и потреблението на зърнени култури през 2023-24 г. се прогнозира на ниво от 31,1%, надвишавайки нивото от 30,9% през сезон 2022-23 г., се казва в доклада.

Глобалната търговия със зърнени култури през 2023-24 г. сега се прогнозира да достигне 480 милиона тона, което е увеличение с 0,8% спрямо предходната година, водено най-вече от по-големите търгувани обеми, предвидени за груби зърна, докато световната търговия с пшеница и ориз може да намалее, казват от ФАО.

Индексът при цените на зърнените храни на ФАО се понижи с 2,2% спрямо предходния месец.

„Глобалните експортни цени на пшеницата намаляха през януари, водени от силната конкуренция между износителите и наскоро прибраните доставки в страните от Южното полукълбо, докато тези на царевицата паднаха рязко, отразявайки подобрените условия на реколтата и началото на жътвата в Аржентина и по-големи доставки в Съединените щати“, се пише в доклада.

„За разлика от това, ценовите котировки на ориза се повишиха с 1,2% през януари, отразявайки силното експортно търсене на тайландски и пакистански по-висококачествен ориз Indica и допълнителните покупки от Индонезия.“

В отделен доклад, индексът на цените на храните на FAO, който проследява месечните промени в международните цени на набор от глобално търгувани хранителни стоки, достигна средно 118 пункта през януари, което е спад от 1% спрямо декември и 10,4% спрямо съответната му стойност преди година.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани