Щатите превземат световните пазари?

Щатите превземат световните пазари?

Селскостопанският износ в САЩ е изправен пред силни търговски сътресения, включително силата на щатския долар и повишената конкуренция. Това превръща диверсификацията на пазара в наш основен приоритет, каза Алексис Тейлър, заместник-секретар по търговията и външните селскостопански въпроси към Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

„Диверсификацията е важен инструмент, тъй като мислим за максимизиране на възможностите за растеж, както и начин за овладяване на риска от свиване на пазара и обща нестабилност на глобалния пазар, на които сме свидетели в последните няколко години“, каза тя.

Тейлър отбеляза, че 60% от селскостопанския износ на САЩ отива само за четири пазара: Китай, Канада, Мексико и ЕС.

Някои области, в които USDA вижда възможности за нов растеж, включват Африка, Латинска Америка, Близкия изток, Южна и Югоизточна Азия.

Въпреки, че тези пазари са важни и USDA ще продължи да инвестира в тях, вече се очертават и нови демографски тенденции.

„Искаме да насърчим диверсификацията на пазара и да помогнем на нашата индустрия да проучи какви други пазари могат да бъдат усвоени“, каза тя, отбелязвайки, че USDA обяви през октомври 1,2 милиарда долара ново финансиране по Регионалната програма за насърчаване на селското стопанство.

Някои области, в които USDA вижда възможности за растеж, включват Африка, Латинска Америка, Близкия изток, Южна и Югоизточна Азия.

В Африка има много неизползван пазарен потенциал, особено след ратифицирането през 2019 г. на Африканската континентална зона за свободна търговия.

„Това превръща континента в цел и улеснява търговията“, каза Тейлър. „До 2050 г. всеки четвърти човек на планетата ще живее на африканския континент.“

Югоизточна Азия пък е свидетел на бърз растеж на брутния вътрешен продукт, разширяваща се средна класа, урбанизация и все по-модерни системи за търговия на дребно с храни.

„Това, което знаем, е, че ако навлезем на тези пазари рано, можем да изградим доживотни потребители на американски храни и земеделски продукти“, каза тя.

Някои от най-старите търговски споразумения на САЩ са с Латинска Америка. Този регион и Съединените щати имат изградена и работеща научно-технологична и търговска система.

„Удвояването и инвестирането в тази област ще бъде наистина важно занапред“, каза Тейлър. „Колкото повече конкуренция виждаме от Латинска Америка, толкова повече възможности има пред нас“, категорична е тя.

Пробивът на нови пазари може да се сблъска с препятствия, включително технически бариери, лицензи за внос, регистрации на съоръжения и тарифни бариери, каза тя.

Министерството на земеделието работи за премахването на тези бариери, като се ангажира с изграждането на офиси на чуждестранни земеделски услуги по целия свят и многостранни връзки със Световната търговска организация. Търговията е свързана с хората в индустрията, техните приоритети и предизвикателствата, които срещат за да навлязат на пазара, каза Тейлър.

„Нашият фокус е да се опитаме да намерим подход, за да навлезем на тези пазари“, завърши тя.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани