Как се движи износът от Русия?

Как се движи износът от Русия?

Москва обяви, че доставките на зърно през този сезон надхвърлят миналогодишните с 9%, включително доставките на пшеница, които регистрират ръст от 2,4%.

Според Елена Тюрина, директор на аналитичния отдел в Руския зърнен съюз, доставките на зърно през януари тази година са били по-високи от средните за последните пет години, които за януари са 3,2 милиона тона, включително 2,7 милиона тона за пшеница.

Пшеницата е била изпратена през януари до 24 страни в сравнение с 42 преди година, каза тя. Основният купувач е Египет с 451 000 тона. Това обаче е с 52% по-малко от януари на миналия сезон. Следва Пакистан с 355 000 тона спрямо 492 000 миналата година. Номер три е Бангладеш, за който доставките са се увеличили до 268 000 тона, спрямо 110 000 предходната година.

Но се наблюдават и значителни спадове към някои дестинации. Едва 261 000 тона пшеница са били изнесени към Турция, в сравнение със 719 000 тона през януари миналата година. „Има няколко причини за този спад: растеж на местното производство и съответно увеличаване на експортния потенциал, както и зависимостта от доставките на пшеница от нуждаещите се африкански страни за преработка и последващи доставки на брашно“, каза анализаторът.

Страните, които започнаха да купуват руска пшеница през януари, включват Индонезия, Венецуела, Малайзия и Мароко. Доставките за Йемен са се увеличили 2,2 пъти, а тези за Оман с 14%.

Междувременно доставките до Алжир са намалели с 52%, до Кения с 28%, до Либия със 77% и до Уганда с 30%.

„Това е доста сериозен спад. От една страна, той се обяснява със ситуацията в Червено море, през което се доставя зърно за редица африкански страни, а от друга страна, поради продължаващото влияние на така наречените скрити санкции срещу руското зърно. Последната им проява бяха недопуснатите руски дипломати да присъстват на последното заседание на Международния съвет по зърното (IGC) в Ню Орлиънс на 24 януари", каза Тюрина.

Тя каза още, че през януари 31 фирми са експедирали пшеница спрямо 67 преди година. Броят на пристанищата, през които се изнася зърно, е намалял до 16 от 20 през януари миналата година. Пристанището на Новоросийск отбеляза спад на доставките с 26% до 1,37 милиона тона, претоварването по пътищата спадна с 19% до 354 000 тона, а превозите през пристанище Азов спаднаха с 12% до 425 000 тона. Други пристанища, с изключение на Астрахан, също отбелязаха намаление на трансбордирането.

„Нямаше никакви превози от пристанищата, работещи с кораби река-море, поради сезонния фактор“, каза Тюрина.

Що се отнася до ценовата ситуация на пазара, Тюрина каза, че цените на руската пшеница в момента са около 247 долара за тон. „Нямаше разлика спрямо европейската пшеница през януари, което също може да се отрази на обема на доставките“, каза тя и припомни, че през декември миналата година разликата е била близо 10-12 долара на тон.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани