Нови производствени данни определят търговията

Нови производствени данни определят търговията

Анализаторите на черноморския пазар от SovEcon увеличиха прогнозата си за реколтата от руска пшеница за 2024-25 г. с 0,9 милиона тона до 92,2 милиона тона, отразявайки благоприятните метеорологични условия за развитието на зимната пшеница.

От началото на януари, валежите в основните райони на зимните култури са били два пъти повече от нормата, в резултат на което дълбочината на снега достига от 10 cм на юг, 30 cм в централния и до 50 cм в района на Волга.

В актуализацията се отбелязва, че ако няма значителни метеорологични аномалии, тези положителни перспективи за руската реколта може да започнат да оказват натиск върху световните цени около края на първото тримесечие за 2024.

Прогнозата за производството на соя в Бразилия за 2023-24 г. от Refinitiv Commodities Research пък беше намалена с 3,9 милиона тона до 149,3 милиона тона, отразявайки рязко намаляващата гъстота на посевите в щатите с най-голям производствен потенциал.

Сателитните изображения показват смесени условия в ключови райони, с почти рекордно ниска гъстота на растенията в Мато Гросо и Парана, но близо до и над средните нива, спрямо други региони.

Времето през последните две седмици беше неблагоприятно в централно-западните и югоизточните части на страната, като необичайна горещина се наблюдава навсякъде, с изключение на юг, като в някои райони също се наблюдават и доста под средните валежи.

На фона на условията на ниска почвена влага в централно-западните и югоизточните региони, както и лошите прогнози за времето за втората култура (сафрина), прогнозата за производство на царевица за 2023-24 г. намалява с 1,4 милиона тона до 119,2 милиона тона.

 

Не само прогнозите, но и политическите решения оказват влияние по световните пазари. Полският министър на земеделието каза вчера, че ембаргото върху украинската пшеница няма да бъде премахнато, докато Полша и Украйна не определят двустранни правила за трансфер на стоки между двете страни.

Това решение отразява не само полските, но и общо европейските настроения по темата. През последните дни се организираха мащабни протести пред европарламента в Брюксел, на които италиански и френски фермери роптаеха срещу нелоялната конкуренция с украинския произход.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани