Как стартираха пазарите?

Как стартираха пазарите?
Пшеницата Euronext поскъпна в петък, но падна рязко през годината, след като силната експортна конкуренция от Черноморския регион опроверга притесненията, че войната ще прекъсне търговията със зърно.

Страховете за доставките след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., което изстреля цените до рекордно високи нива, намаляха през 2023 г., тъй като Русия поддържаше голям износ, докато Украйна създаде нов канал за доставка, за да замени подкрепеното от ООН споразумение, от което Москва се оттегли през юли.

Състезанието на еврото до петмесечен връх спрямо долара през тази седмица продължи да ограничава експортната конкурентоспособност на доставките от Европейския съюз.

В четвъртък Египет отмени търг за внос след оферти, в които черноморски произход остава по-евтин от френските доставки, въпреки очевидното налагане на минимална експортна цена от Русия.

„Руските търговци не бяха обезпокоени сериозно от нивото на руските експортни цени в търга на Египет, като държаха ценова преднина пред повечето конкуренти, с изключение на Украйна, и с частни оферти за продажба на руска пшеница все още много под нивата, наблюдавани в международните търгове“, каза германски търговец.

Разширяването на търговията през черноморския коридор на Украйна засили конкуренцията в Черно море, въпреки военновременните рискове.

През декември Украйна е изнесла по море най-големите си месечни обеми пшеница и царевица от март насам, показват данните за корабоплаването на LSEG, а търговците казаха, че трафикът все повече включва големи кораби, пътуващи за Азия.

„Пшеницата се търгува много по-активно в украинските морски пристанища, особено фуражната пшеница, и това е предизвикателство, с което пазарът на ЕС ще трябва да се справи през новата година“, каза търговецът.

Мароко, което се превърна в най-голямата дестинация за износ на пшеница от ЕС, тъй като Русия увеличи продажбите си за Алжир, остава фокусът за нови продажби от Европа до края на сезона, казаха търговци.

Доставките до Китай подкрепяха износа на френска пшеница, като LSEG и други данни за доставка показват, че седем кораба са отпътували този месец.

Отложените позиции на Euronext се задържаха по-добре тази седмица, подкрепени от новите опасения относно реколтата през следващата година, след засегнатата от валежи Западна Европа.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани