Как ще се развият цените на петрола?

Как ще се развият цените на петрола?
Цените на петрола паднаха с повече от 3% във вторник до най-ниското си ниво от шест месеца поради опасения за свръхпредлагане и след като икономическите данни на САЩ показаха неочаквано покачване на потребителските цени.

Фючърсите на суровия петрол Brent за февруари се понижиха с 2,79 долара, или с 3,7%, до 73,24 долара за барел. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate за януари паднаха с 2,71 долара, или 3,8%, до 68,61 долара за барел.

Производството на суров петрол в САЩ бие рекорди тези дни, оказвайки допълнителен натиск върху групата ОПЕК+, която се стреми да поддържа цените на петрола над 80 долара за барел, гарантирайки „стабилността на пазара“.

ОПЕК+ и нейният лидер - Саудитска Арабия са изправени пред добре позната дилема, как да противодействат на нарастващото производство в САЩ и да му попречат да провали усилията на алианса да поддържа цените.

„Рекордно високото производство на петрол в САЩ е огромен проблем за ОПЕК+“, каза Пол Санки от Sankey Research пред CNBC след последната среща на ОПЕК+.

Производството на суров петрол в САЩ се очаква да нарасне с 1,02 милиона барела на ден до 12,93 милиона барела на ден през 2023 г. и със 180 000 барела на ден до 13,11 милиона барела на ден през 2024 г., се казва в доклад на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA). Добивът на суров петрол в САЩ достигна текущия рекорд за всички времена от 12,31 милиона барела на ден през 2019 г.

„Решението на Саудитска Арабия може да бъде просто да „потопи“ растящия добив извън ОПЕК+, като наводни пазара със суров петрол и по този начин свали цените на петрола до нива под прага на рентабилност в САЩ“, каза Санки.

Но ако ОПЕК+ иска да запази петрола в диапазона от 80 до 100 долара, ще трябва да продължи управлението на доставките през следващите пет години, според експерта който добави, че пиковото търсене на петрол през това десетилетие е „мираж“.

„Търсенето на петрол няма да достигне пик поне до 2030 г., ако това се случи ще бъде огромна изненада за петролния пазар“, категоричен е той.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани