Новите транспортни линии по света

Новите транспортни линии по света

Узбекистан през 2023 г., съобщи пресслужбата на Казахстан Темир Жоли (KTZ) или Казахстанските железници.
„През 2023 г. износът на товари в посока Китай, Узбекистан, Русия е нараснал в сравнение с 2022 г. Доставките за Русия са се увеличили с 1,1 млн. тона миналата година до 34,6 млн. т. В структурата на износа доставките на въглища са 20,3 млн. т, от които 8,9 млн. тона твърдо гориво са транзитирани към трети страни през Русия, освен това са транзитирани 4,5 млн. тона химикали и натрий, 1,7 млн. тона петролни продукти, 1 млн. тона зърно", се казва в доклада.
Доставките по железопътен транспорт за Китай са нараснали с 35% през миналата година в сравнение с 2022 г. до 12,7 милиона тона, като износът на зърно, цветни метали и петролни продукти е нараснал значително.
"Износът на товари с железопътен транспорт за Узбекистан се е увеличил с 29% до 10 млн. тона, като са доставени петролни продукти, химикали и минерални торове, черни метали. Изнесени са около 3,5 млн. тона зърно. Износът на въглища се е увеличил с 1,4 млн. тона до 3,1 млн. тона“, съобщиха от пресслужбата.
Китай също се похвали с ръст в износа, заявявайки се още по-силно на световната транспортна карта. Товарооборотът на пристанище Иангпу е надхвърлил 58 милиона тона за 12 месеца, което е ръст от 8,56%.

Пристанището продължава да извършва безмитно зареждане с гориво и регистрация на плаващи съоръжения. Вече има регистрирани 43 международни кораба с общ товарен капацитет над 5,3 милиона тона, цифра, която се нарежда на второ място в КНР.
Пристанището обслужва 45 морски търговски маршрута, минаващи през него. То е свързано с всички крайбрежни градове в Китай и ключови пристанища в Югоизточна Азия. Участва в междуконтиненталния транспорт в Тихия, Индийския и Атлантическия океан.
През 2024 г. пристанището планира да привлече държавни инвестиции от 770 милиона юана (около 108 милиона долара) за изграждането на зърнени и петролни терминали. Те ще имат капацитет от 4,5 милиона тона. След модернизацията пристанището ще може да приема танкери, оборудвани за транспортиране на повече от 50 000 тона съответните суровини.
До 2027 г. се планира също да се разшири приемната станция за втечнен природен газ, което ще позволи до 6 милиона тона от този енергиен носител да се въвеждат в пристанището годишно.
Тази индустриална зона на напреднало икономическо развитие играе важна роля в развитието на единна високоефективна транспортна мрежа на КНР. Според плана на китайското правителство до 2035 г. Иангпу ще се превърне в ключов център за разпределяне на потока от стоки от различни региони на страната към Югоизточна Азия и Океания, към Европа и Северна Америка.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани