Полското недоволство предизвика гнева на Украйна

Полското недоволство предизвика гнева на Украйна

Полските шофьори на камиони и фермери организират протести на множество гранични пунктове със съседната страна от няколко месеца.

Те изразиха гняв към служителите на ЕС, настоявайки да отменят правилата, които позволяват на евтиното украинско зърно да влиза в блока.

Приемането на евтиното украинско зърно е част от политиките, приети от блока за подкрепа на икономиката на Киев на фона на продължаващата война с Русия, но протестиращите казаха, че това е навредило на поминъка им.

Въпреки че беше един от най-верните поддръжници на Украйна на фона на руската инвазия, Полша - както и няколко други страни в региона, наложиха временни забрани миналата година върху вноса на украинско зърно.

Тогава, ЕС осъди подобни мерки, като вместо това предложи финансова помощ за компенсиране на загубите.

Но фермерите остават непреклонни и търсят правата си, използвайки тракторите за да блокират граничните пунктове. Част от демонстрацията включваше и изсипване на украинско зърно, което се превърна в „ябълката на раздора“.

Гневът на Киев последва след появата на изображения и видеоклипове онлайн, показващи демонстранти на границата между Украйна и Полша, които изсипват зърно от камиони на пътя в знак на протест.

Министерството на земеделието заяви в понеделник, че Киев „категорично осъжда умишленото унищожаване на украинско зърно от полски протестиращи“.

Това обаче не трогна особено нито протестиращите, нито управляващите в Полша. Местни политици от управляващите и от опозицията призоваха еврокомисаря за земеделието (който също е поляк) да подаде оставка, поемайки отговорност за недоволството на фермерите, заляло цяла Европа.

"В Европа има човек, който обедини всички европейски и полски фермери срещу предложената от него реформа. Това е Януш Войчеховски. Подай оставка!", призова вицепремиерът Владислав Косиняк-Камиш.

Подобен апел отправи и лидерът на опозиционната "Право и справедливост" Ярослав Качински, която излъчи Войчеховски за еврокомисар през 2019 г. Качински каза, че ще се обади на комисаря, за да го помоли да напусне.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани